La resposta que el Comú d’Ordino va adreçar a l’entitat mediambiental Apapma sobre la reconstrucció de la part esfondrada fa unes setmanes al camí del Ferro no els convenç. Segons el seu president, Carles Iriarte, la justificació que els va fer arribar la corporació argumentava que per tal que el camí suporti el pes de vehicles de gran tonatge, és necessari col·locar una base de ciment i deixar la pedra seca com a pur element estètic, recobrint només l’exterior d’un primer de maçoneria. I aquest sistema, per Apapma, trenca amb un tret identitari d’Andorra.
D’una banda, el fet que es vulgui dotar de més rigidesa el camí no hauria de ser una necessitat, en primer lloc perquè els antics murs de pedra seca, segons Apapma, «portaven impertèrrits dempeus», i en segon lloc, perquè si hi ha un límit establert de pes per transitar-hi, s’ha de complir. En aquest sentit, Iriarte va assegurar que «la solució no és adequar el que ja hi havia a les necessitats dels nous, sinó que els nous s’adaptin a les condicions del lloc». Així mateix, el president també va recordar que, si la pedra seca no és suficientment eficaç, s’hauria pogut optar per altres tècniques que també tenen procedència natural com les esculleres verdes que es van utilitzar a la CG-2, al tram d’Arans.
D’altra banda, el comú també va presentar motius econòmics a l’hora d’escollir aquest sistema als quals, segons Iriarte, «nosaltres no hi entrem». Però, en qualsevol cas, Apapma va recordar que «l’acció humana ha modelat les valls, donant un paisatge, i ara els seus descendents les estem desfigurant, faltant a la memòria col·lectiva d’aquells que ens van llegar un medi rural harmònic i autèntic».
Més divulgació i menys reivindicació
En referència a l’assemblea celebrada per Apapma el darrer dijous, on es va reescollir Iriarte com a president, el mateix va assegurar que la junta dona continuïtat només a dues persones, una de les quals ell, i es renova amb la incorporació de gent jove per potenciar la comunicació de l’entitat. A més, amb la voluntat d’evolucionar, Iriarte va anunciar que la nova junta vol que Apapma deixi d’actuar com a «policia mediambiental d’Andorra» i tornar als inicis de l’associació, la de «copsar les inquietuds pel medi ambient» i «fer més divulgació del tresor més gran que tenim a Andorra, que és el nostre patrimoni natural». Això sí, el president garanteix que seguiran defensant l’entorn del principal fabricant de problemes, que són les mateixes administracions.