Search
Close this search box.
Lídia López

Dues morts a El Cedre eleven a 33 les víctimes per la Covid-19

Els casos actius tenen un lleuger increment, fins als 471

El nombre de defuncions per coronavirus va créixer ahir fins a les 33 persones. Els decessos de dos padrins que rebien tractament a El Cedre van engrandir la xifra. Una de les víctimes, de 85 anys, era resident del mateix centre, mentre que l’altra provenia de Salita i tenia 95 anys. El  ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ho va confirmar durant la roda de premsa habitual, on també va aprofitar per enviar el «sentiment de condol» per part d’ell mateix i del Govern a les famílies de les víctimes. 

Les dades de la darrera jornada van presentar un lleu increment pel que fa al nombre de casos actius. Concretament, hi va haver un augment de tres persones i es va situar en les 471 persones. Aquest increment va ser causat en gran mesura pel registre de 14 nous positius que es van confirmar. 

Desgranant les 471 persones actives, Benazet va explicar que 41 d’elles restaven ingressades a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. D’aquestes, 17 ho feien a la zona d’UCI del centre, si bé tres ja encaraven la fase final d’estada a la unitat perquè ja havien estat extubades i alliberades de la ventilació mecànica fa uns dies. Pel que fa al centre sociosanitari El Cedre, un altre dels punts delicats de l’epidèmia al país, encara hi havia 42 persones actives, 16 de les quals eren persones traslladades al centre des de Salita. Finalment, el ministre també va detallar que hi havia 65 professionals de la salut i 14 agents dels cossos especials entre aquests actius.

La dada més positiva de la jornada van ser de nou el nombre de recuperacions. Ahir es va confirmar l’alta de nou persones més. D’aquesta manera, el nombre total de curats que s’havia registrat al país ja era de 169. De fet, el mateix ministre Benazet va poder dur a terme la roda de premsa des de l’edifici central de Govern per primera vegada després de cinc setmanes de quarantena. Ho va poder fer després que dues proves de la malaltia li sortissin negatives, tot i això  va anunciar que alguns dies tornaria a fer teletreball per tal de potenciar-lo. 

Arran de l’esclat del brot de la Covid-19 a Andorra, Benazet va confirmar que ja s’havien acumulat un total de 673 casos positius. Tanmateix, el ministre va tornar a posar en relleu que el comportament de la malaltia es trobava estabilitzat des de ja fa uns dies. Per aquest motiu, els serveis de salut no s’han arribat a col·lapsar en cap moment i l’atenció i resposta sanitària ha estat sempre l’adequada.
 

No hi ha discriminació en l’atenció

Al tancament de la compareixença, Benazet va fer referència a les declaracions d’una temporera argentina que va denunciar sentir-se discriminada i va assegurar que al país no se’ls donava ventilació mecànica en cas de ser necessària. A més, també va confirmar que els volien cobrar 300€ si havien de fer-se la prova de la malaltia. El titular de Salut va dir al respecte que «és una falsedat enorme». Benazet va declarar que aquestes persones tindran a disposició tot el material en cas que sigui necessari com qualsevol altra persona. A més, també va afegir que seran inclosos en el cribratge com a tota persona que treballa i viu a Andorra. 

 

Els tests massius d’anticossos tenen un cost d’1,5 milions d’euros

El Govern ha adquirit un total del 158.400 unitats de tests d’anticossos per tal de fer el cribratge poblacional de la Covid-19. Aquesta compra ha tingut un valor d’1,5 milions d’euros, és a dir, que cada test té un cost de 9,5 euros. A aquest preu, també se li han d’afegir els costos de transport des de la Xina, que s’eleven a 76.053,03€. S’espera que els tests arribin diumenge o dilluns. La intenció de l’Executiu és poder començar les proves de cara el dimecres o el dijous de la setmana vinent, si bé s’està acabant de dissenyar la logística dels StopLab amb els comuns. En aquests moments, la prova té un caràcter voluntari, si bé el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va requerir a tota la població que s’hi sotmeti per «responsabilitat col·lectiva». Per a fer-les, les persones hauran de fer un registre previ per tal de rebre una citació. Els resultats de les proves donaran dades sobre l’epidemiologia del virus a Andorra, i es tindrà en compte a l’hora de prendre mesures de cara a un desconfinament gradual. Un cop realitzada la prova, s’entregarà un certificat digital a les persones que indicarà el seu estat respecte la malaltia. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu