Una persona no vacunada ha estat l’últim pacient a ingressar a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’hospital. De fet, ahir se’n comptabilitzaven 15 (un més que dimarts), 14 dels quals sota ventilació mecànica. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va recordar que d’aquests, quatre sí que havien estat immunitzats, però patien altres malalties prèvies, de manera que «del 80% de la població vacunada, només quatre persones acaben a l’UCI, mentre que del 20% de la població no vacunada n’hi ha 11».
Tot i això, sembla que la corba epidemiològica comença a estabilitzar-se, amb «un discret descens» de la taxa de reproducció del virus que a Benazet li dona «bons auguris». «Ens situem a 0,84 i si no hi ha cap ensurt, entrarem aviat en una fase de descens que serà lenta, progressiva», va pronosticar. Així, ahir es van detectar 202 casos nous, 36 dels quals procedents del cribratge escolar –d’un total de més de 4.000 tests– i hi havia 2.194 actius. Des de l’inici de la pandèmia, s’han registrat 20.338 casos, 18.010 altes i les defuncions es mantenen en 134. A l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, hi ha 32 ingressats, 17 a planta i 15 a l’UCI. En relació amb la població escolar, el titular de Salut va assenyalar que hi ha 150 aules afectades, 110 de les quals sota vigilància activa, 75 en vigilància activa total, 35 en activa parcial i 40 en passiva.
Quant a la vacunació, el 82% de la població andorrana ha rebut com a mínim una dosi i el 79,1% la pauta completa. Entre els menors d’entre 12 i 15 anys, el 67,5% ha rebut un vaccí i el 58,7% n’ha rebut dos. Tanmateix, ja s’han vacunat 9.917 persones amb terceres dosi. En aquest sentit, cal destacar que Benazet va garantir que abans que acabi l’any totes les persones majors de 50 anys hauran rebut la tercera dosi i a partir de gener començarà a baixar la franja. A més, va avançar que en les pròximes setmanes és possible que es canviï el període de temps entre inoculacions, passant de sis a quatre mesos. Les persones que hagin rebut les dues dosis i hagin passat la malaltia, hauran d’esperar a un període superior d’un any per rebre la tercera dosi. En qualsevol cas, les vacunes administrades seran únicament de Pfizer i Moderna.
Pel que fa a novetats respecte a una hipotètica arribada de l’òmicron al Principat, el ministre va assegurar que encara no s’ha detectat ni en les aigües residuals ni en els estudis genòmics que es realitzen de manera alternativa, però va reconèixer que «sabem que la tenim a les portes i ja ha arribat tant al sud de França –concretament, a Tolosa– com a Catalunya». En una línia similar, la directora del Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC), Andrea Ammon, va alertar que «tenim indicis que hi ha transmissió comunitària als països de la Unió Europea i l’Espai Econòmic Europeu i és imminent, segons els models de predicció, un increment ràpid dels casos d’òmicron» arreu del continent.
100% d’aforament
Finalment, el Govern va aprovar ahir una modificació de les mesures excepcionals per l’evolució de la situació sanitària referent al transport públic. Així, segons es va detallar en un BOPA extra, aquells transports públics que disposin d’un registre de viatgers podran augmentar la seva capacitat fins al 100%. Per contra, la capacitat màxima dels vehicles de transport públic nacional de viatgers urbà, interurbà i parroquials, es manté al 70%. Tot i l’ampliació d’aforaments, el text també detalla que caldrà seguir aplicant escrupoloses mesures d’higiene generals. Aquestes fan referència amb què els vehicles hauran d’estar equipats amb gel hidroalcohòlic en la part davantera i posterior; caldrà promoure que les persones vagin assegudes; s’haurà de fer una neteja i desinfecció completes després de cada trajecte, i caldrà delimitar, mitjançant marques a terra, les zones per viatjar dret.