A les persones que rebin la segona dosi de la vacuna contra el coronavirus se’ls farà entrega d’un document que acrediti que ha completat la pauta de vacunació al mateix dispositiu de la plaça de braus. Així ho va confirmar ahir la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, durant la compareixença per actualitzar les dades epidemiològiques, on també va explicar que la gent que hagués rebut ambdós vaccins amb anterioritat, haurà de sol·licitar el certificat al seu corresponent Centre d’Atenció Primària (CAP). Aquest expedient de vacunació, segons Mas, contindrà informació com el fàrmac que ha rebut l’usuari, la data d’administració de cada una de les dosis o el centre on ha estat inoculat. A més, estarà redactat en quatre idiomes: català, castellà, francès i anglès.
I, fora de les fronteres andorranes, la Comissió Europea (CE) també va comparèixer ahir per demanar als Estats membres un pas endavant a l’uníson de cara a l’alleugeriment de les restriccions de mobilitat, especialment a tots aquells viatgers que disposin del finalment anomenat Certificat Digital Europeu de la Covid. «Necessitem enfocaments coordinats i previsibles per als nostres ciutadans que ofereixen claredat i evitin requisits inconsistents entre els Estats membres», va apuntar la comissària de Salut i Seguretat Alimentària de la CE, Stella Kyriakides, a la vegada que va explicar que «volem assegurar-nos que podem avançar cap a la reobertura de les nostres societats en les setmanes vinents de manera segura i coordinada».
Així mateix, Brussel·les també va emetre una recomanació per tal que les persones vacunades, recuperades de la malaltia, o que disposin d’un test negatiu, quedin exemptes de quarantenes o restriccions similars; que s’ampliï a 72 hores la validesa de les PCR; que els menors també quedin exempts de quarantenes si els pares n’estan; i es van actualitzar les restriccions en funció del context epidemiològic del país d’on provingui el viatger. Sigui com sigui, la Unió Europea també dona marge als països membres perquè disposin d’un «fre d’emergència» en cas que la situació respecte del coronavirus empitjori dràsticament.
Per cloure la qüestió de la vacunació i tornant en clau andorrana, cal recordar que les darreres jornades i també les vinents, l’espai de la capital està administrant segones dosis tant d’AstraZeneca com de Pfizer. Així mateix, tal com va avançar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i va reiterar ahir la secretària d’Estat de Salut, l’arribada al Principat de més lots de vaccins és imminent, i es podria seguir immunitzant a més persones, seguint l’ordre descendent per edat des dels 42 anys. Si bé, el Govern també té sobre la taula l’opció d’avançar la immunització de col·lectius concrets com la dels treballadors de la restauració. «Pensem que podrem començar a administrar les vacunes arribades des de França a finals de setmana, cap al dijous aproximadament», va declarar Mas sobre els 12.000 vaccins d’Oxford que Andorra espera, a la vegada que va situar la setmana vinent com a possible data d’entrega de més dosis de Pfizer per part d’Espanya i mentre s’ultima l’acord amb Portugal.
Finalment, la secretària d’Estat va informar que ja s’havien administrat un total de 35.916 dosis al Principat, 2.507 més que a la darrera actualització. Fins ahir, el total d’inscrits a la plataforma superava les 44.000 persones.
Baixen els actius
Entrant al detall de l’actualització sanitària, Mas va indicar que d’ençà de la darrera actualització, el divendres passat, Salut havia detectat 34 nous positius, que situaven el total d’infectats en 13.727. No obstant això, com la xifra d’altes havia estat superior –se’n van certificar 42 més, fins a les 13.458–, el nombre de casos actius es va reduir en vuit persones i suposava 142 malalts. D’aquests, n’hi havia quatre ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Afortunadament, no es va haver de lamentar cap víctima mortal i la xifra d’òbits va restar en 127. I sobre la població escolar, Mas va detallar que hi havia tres aules en vigilància activa i 11 més en passiva.
El dispositiu de salut mental, a l’espera d’una darrera reunió per poder tirar endavant
El Govern encara no ha pogut posar en marxa el programa d’atenció a la salut mental específic per la Covid, que va presentar de forma oficial ja fa tres setmanes. Tal com va compartir ahir la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, hi ha una reunió pendent de celebrar «els pròxims dies» amb motiu del dispositiu, i on prendran part el Col·legi de Psicòlegs (Copsia), el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. «Considerem que les coses van per bon camí, i fem la reunió per acabar de tancar els serrells», va declarar Mas, que també va afirmar que «de segur trobarem un acord». En les darreres jornades el Copsia ha descartat fer declaracions respecte del programa, si bé va emetre unes valoracions mitjançant la xarxa social Twitter, arran d’una publicació en un mitjà del país. «Valorem positivament que el cap de Govern tingui en compte el programa d’atenció psicològica, ja que evidencia el seu interès pel paper cabdal dels psicòlegs i les psicòlogues en el benestar de la població en matèria de salut mental», van publicar des del Copsia, que també van indicar que les modificacions proposades eren motivades per «millorar la qualitat del servei i garantir una atenció adient».