El Comú d’Encamp va aprovar ahir de manera definitiva el Pla d’Ordenació i Urbanisme Parroquial (POUP) després de la revisió que es va fer a finals del 2019. La proposta va comptar amb els vots a favor de la majoria i també de la consellera d’Agrupament Encampadà, Esther Vidal, mentre que els consellers del PS+I, David Rios i Enric Riba, s’hi van oposar. El text introdueix una sèrie de modificacions que fan referència a la possibilitat d’augmentar l’altura dels edificis de nova construcció fins a set pisos limitant així la seva amplitud, tant a Encamp com al Pas de la Casa, així com l’obligatorietat de definir una separació entre edificis de 6 metres exceptuant les plantes baixes, que podran seguir estant connectades sense necessitat de deixar cap espai.
Els cònsols major i menor d’Encamp, Laura Mas i Jean-Michel Rascagnères, van explicar que aquestes modificacions tenen com a finalitat «millorar la qualitat de vida dels ciutadans», ja que es permetrà construir edificis amb quatre façanes afavorint així una major lluminositat. «Actualment sabem que és molt important tenir finestres per obrir i això és una de les motivacions d’aquest canvi», va indicar Rascagnères, afegint que la modificació també incorpora la possibilitat d’adaptar-se als criteris que demana la Litecc. Així mateix, es vol promocionar que en els espais entre edifici i edifici hi hagi zones verdes o d’altres dedicades als infants per contribuir amb aquest objectiu de millorar la qualitat de vida dels encampadans.
Tot i les explicacions, Rios va defensar el vot en contra de la formació socialdemòcrata al·legant que el text «s’aprovarà igualment sense el nostre vot» i, per tant, aquest fet «elimina la pressió d’arribar a un acord». A més, va manifestar que «tampoc hem participat en l’elaboració del PUOP» i que no han comptat amb el temps suficient per estudiar en detall l’extens document. Tot i agrair les explicacions tècniques de la majoria quan s’han demanat, des del PS també van mostrar «seriosos dubtes» en relació amb les edificacions que hi puguin haver Grau Roig, així com a la zona frontal a les pistes d’esquí del Pas de la Casa, just a la zona de serveis de Saetde, «on s’ha permès una edificabilitat amb unes infraestructures força altes que serien com un mur davant de pistes».
Amb tot, els cònsols van defensar que la modificació permetrà que es puguin encetar els projectes de construcció dedicats a habitatges de lloguer. De fet, van recordar que ja hi ha quatre llicències d’obra per a pisos de lloguer demanades al comú que estaven a l’espera d’aquesta aprovació, a banda d’altres promotors que han mostrat el seu interès per edificar.
Tancament provisional
D’altra banda, la consellera d’Administració i Finances, Josefina Rodríguez, va presentar la memòria del pressupost corresponent al primer trimestre de l’any, tant del comú com de les entitats participades. Així, la corporació va tancar els tres primers mesos de l’any amb un superàvit d’un milió d’euros, que si es compara amb el mateix període del 2020, suposa una reducció del 53%.
En aquest sentit, Rodríguez va assenyalar que l’any passat es va rebre «un impost indirecte» que no estava previst i que ha generat aquesta diferència. Pel que fa a l’endeutament es troba en xifres similars a les del final del mandat anterior. En concret, el deute ascendeix a 14,2 milions d’euros, el que representa un percentatge del 52% del límit d’endeutament que fixa la llei de finances comunals, que és d’un màxim del 200%. Quant a les societats participades, destaca la davallada d’ingressos del Funicamp en un 99%.
Aquest punt tampoc va comptar amb el suport del PS, que va optar per abstenir-se a l’espera de fer una valoració general a tancament de l’any en vigor. Tot i això, Rios va assegurar que el pressupost d’enguany ja el van considerar «irreal», ja que es va dissenyar un document equilibrat entre ingressos i despeses sense tenir prou en compte, a parer seu, els efectes de la pandèmia. «El temps ens està donant la raó», va sentenciar, afirmant que caldria fer un replantejament de les inversions, sobretot pel que fa a les despeses «del dia a dia», així com grans projectes com el nou Prat Gran, en el qual van denunciar la depesa de cinc milions d’euros «per posar quatre gronxadors i edificis de serveis».
Accés rodat al Madriu
Encamp s’ha convertit en el primer comú a aprovar la nova ordinació reguladora sobre l’accés rodat a la Vall del Madriu, un text que s’ha treballat de manera conjunta per unificar criteris amb les parròquies d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria, que també la integren. Tal com va explicar Rascagnères, un cop hagin donat el vistiplau al text la resta de corporacions, la mesura entrarà en vigor i es farà la corresponent publicació al BOPA. S’espera que la resta de comuns ho aprovin al llarg del mes de juny.
Altres acords
Un altre dels punts informats va ser la remodelació tecnològica i la millora del servei de manteniment dels aparcaments comunals que, aprofitant la posada en servei de més de 100 places noves a la parròquia amb els aparcaments del carrer de la Vena i a les Bons aquest estiu, es va adjudicar la compra de la maquinària, el manteniment dels 16 aparcaments de la vila d’Encamp i la millora tecnològica de la maquinària i del sistema de gestió, com per exemple, millores en la digitalització, en el programari de gestió dels abonats, els tiquets amb lectura QR, entre d’altres. El contracte es va adjudicar per un import de 344.195,11 euros a l’empresa UTE Prodomo-Tecnologia Capital.
A més a més, amb la voluntat de potenciar el turisme familiar i de natura, es va aprovar la senyalització dels camins de muntanya gràcies a la instal·lació de 19 plaques informatives i, en aquest sentit, s’han adquirit quatre rètols per potenciar la Ruta dels Orris, va informar l’ANA.