El sector hoteler manté el bon inici d’any i obté una ocupació equiparable a la que es registrava abans de la pandèmia del coronavirus. Així ho van valorar des de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), que ahir va presentar el seu balanç setmanal on s’observava que la mitjana del darrer cap de setmana havia estat d’un 88,13%, la més alta del que va de 2022. «És una xifra que podíem qualificar de normal abans en anys prepandèmia», va remarcar el director de l’UHA, Jordi Pujol, que es va mostrar esperançat de «mantenir aquesta dinàmica les setmanes vinents». D’altra banda, la mitjana de pernoctacions entre setmana també va anar a l’alça en comparació amb la setmana anterior, marcant un 66,55%, i que segons l’ens resulta «una bona dada». «Ens ha sorprès una mica el resultat d’entre setmana, tenint en compte la tendència dels últims mesos», va reconèixer Pujol, que va apuntar que aquest increment respon a l’arribada d’alguns grups dels països veïns i internacionals, concretament anglès. «No tenim tota la touroperació que voldríem, però és cert que no s’ha perdut tota i es poden veure autobusos de grups pel país», va incidir el director, que va assegurar que «estem contents amb el resultat».
Cal tenir en compte que, segons va exposar Pujol, «el mes de febrer sol ser el que més ocupació entre setmana porta, especialment per les setmanes blanques del voltant», tot i que «des del 15 de gener sol caure el britànic». Un turista del qual s’ha dubtat molt si finalment podria arribar al Principat, tenint en compte les restriccions de mobilitat vigents al continent. «A principi de la temporada no l’esperàvem, després es va recuperar, més tard semblava que baixava al punt que fa un mes no teníem clar si podrien venir, però al final hem pogut mantenir una certa quota», va matisar el director de l’UHA, que va posar en relleu l’esforç que s’ha fet des de la touroperació «per desviar els vols que van poder de Tolouse als aeroports de Barcelona, Reus o Alguaire».
Sigui com sigui, els alleugeriments de les restriccions que hi pugui haver en l’entorn europeu, i després de la recomanació feta ahir pel Consell d’Europa per tenir en compte l’estat del viatger en concret –respecte de la covid– en lloc dels mapes de risc i el seu lloc de procedència, no motivaran una arribada important de turistes d’altres països. «Sí que podem trobar algun client de forma puntual, però quan parlem de percentatges que puguin representar en plena temporada d’hivern, és més complicat», va exposar Pujol, que va afegir que «potser ho hauríem pogut notar més si els canvis s’haguessin fet fa un mes». De fet, el director de l’UHA va puntualitzar que «el nostre mercat de belgues, holandesos, russos, alemanys i israelians són coses que vens a l’octubre», pel fet que són «estades llargues», i que sovint impliquen nits a Andorra i també a Espanya. «No descartem que puguem veure algun bus provinent d’aquests llocs, però serà una cosa puntual», va refermar, a la vegada que va assenyalar que «el que ara se sol vendre a aquests clients és ja per a l’estiu».
Impacte del Mountain
D’altra banda, el sector celebra la programació de l’Andorra Mountain Music Winter Edition, tot i que reconeix que s’ha pres amb menys entusiasme que el del darrer estiu. «El festival ens ha aportat que, els dies dels concerts, puguem cobrar una mica més per l’habitació o fer el paquet amb l’entrada», va declarar Pujol, que va incidir que «pel que fa als ànims, trobo que els hotelers ho van agafar millor a l’estiu». Aquesta sensació diferent ve molt marcada pel fet que «són setmanes que tradicionalment tenim ocupacions bones», de plena temporada de neu, a la vegada que el factor muntanya posava un tret distintiu. Així mateix, a l’edició de l’estiu es van programar «dos artistes més comercials que els d’ara i que van vendre tot en poques setmanes», tot i apuntar que els concerts actuals també tenen DJs de renom.
En qualsevol cas, des de l’UHA van celebrar la proposta i van concloure que «tota iniciativa que pugui atreure turistes al país és molt benvinguda», amb la confiança que les pròximes setmanes pugui cridar més persones.