L’ocupació en els allotjaments turístics és d’entre un 80% i un 95% segons el complex. Així ho va explicar a EL PERIÒDIC, el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, qui va detallar que «són dades d’ocupacions molt similars a la dels anys anteriors». De la mateixa manera que va passar l’any passat, enguany les festes cauen en cap de setmana, unes dates que resulten molt positives per al col·lectiu turístic.
El president de l’entitat va detallar que, les xifres d’ocupació mitjana de la festivitat nadalenca han estat al voltant d’un 50 i un 60%. Unes dades més baixes que els anys anteriors, quan les reserves eren al voltant d’un 75 i un 85% gairebé tots els dies. El president de l’associació apuntava que aquesta baixada es pot deure al fet que «són dates que es fan en família». I així ho sembla ser, ja que a partir del dia de Sant Esteve tornen a pujar les reserves i l’ocupació als allotjaments turístics fins després de Cap d’Any, arribant al 80 o al 95% depenent del complex turístic, i fins i tot algun arribant a assolir el 100% d’ocupació fins al proper dia 2 de gener.
Ruiz també va detallar que els allotjaments del Tarter, de les Bordes d’Envalira, del Pas de la Casa i d’Andorra la Vella, han tingut més o menys la mateixa ocupació i que, en principi, es mantindrà en aquestes xifres fins als dies previs a Reis, perquè els visitants prefereixen passar aquesta festa a casa seva.
Pel que fa als preus dels allotjaments, Ruiz va assenyalar que el cost pot haver augmentat una mica, ja que en funció de cada complex «han patit un increment del 5% fins al 15%», sense arribar a superar cap allotjament aquest percentatge.
Quant a les reserves, el president va assenyalar que els clients les solen fer amb una antelació d’entre un i dos mesos i va apuntar que en aquest sentit no han tingut cancel·lacions, ja que «la gent aprofita per gaudir de les vacances i de les bones rebaixes» que es poden trobar durant aquestes dates als comerços del Principat.
En aquest sentit, Ruiz va apuntar que, durant el període previ de Nadal, sí que han patit alguna cancel·lació, que atribueixen «a l’estat de la neu» que està havent-hi aquest principi de la temporada.
El president, però, va detallar que des que Grandvalira ha ampliat els quilòmetres de pistes fins a 160 quilòmetres, els esquiadors que s’allotgen en els apartaments s’han mostrat molt més contents i els han manifestat que les pistes que estan obertes es troben en «un estat excel·lent».
Finalment, pel que fa a la nacionalitat dels clients, com ja ve sent tendència en els darrers anys, els espanyols tornen a representar gran part de la clientela que s’allotja als apartaments turístics, seguits dels francesos.
Cal recordar que el Nadal del 2021 molts apartaments turístics van arribar al seu màxim d’ocupació i van tenir overbooking de reserves, una situació que no es va repetir l’any següent, el 2022, i que tot apunta que aquesta situació tampoc passarà enguany, tot i que les dades d’ocupació es poden considerar molt bones.