Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

FEDA perfecciona el manteniment de les xarxes

La companyia fa ús de drons, amb el suport d’una empresa especialitzada

Des de que FEDA va iniciar fa tres anys les proves pilot per a incorporar la tecnologia dels drons al manteniment de les línies, l’aplicació s’ha anat afinant amb l’objectiu de fer manteniments més complexos.

«Aquests dies s’estan duent a terme els treballs de manteniment de la línia d’alta tensió de les valls de nord», va explicar ahir el cap de Manteniment de la companyia, Òscar Navarro, qui també va esmentar la incorporació del control de la vegetació del sotabosc «fent servir la tecnologia LiDAR, la qual permetrà saber quin és l’estat de la flora que hi ha sota les línies». D’aquesta manera, s’espera poder assegurar les zones de risc i tenir les línies molt netes, per així evitar el risc d’incendi.

Navarro va posar en relleu que aquest últim és precisament un dels problemes amb les xarxes, per la qual cosa es preveu que la incorporació de la tecnologia que els ofereix Cega Drone, l’empresa que està duent a terme aquests treballs de detecció, els permeti «saber quin és el seu estat i anticipar accions per evitar incendis». A més, apostar per aquesta tecnologia possibilita que es puguin fer manteniments més específics i acurats del terreny.

Seguint aquesta línia, la intenció de FEDA és anar extrapolant aquests treballs a la resta de xarxes del Principat. «La idea que tenim és que, en més o menys un termini de tres anys, siguem capaços de fer tota la xarxa de FEDA», va puntualitzar Navarro, amb l’objectiu també d’anar mantenint aquesta periodicitat.

Cal recordar que abans es feia aquest manteniment «caminant» i controlant els punts més alts amb prismàtics o amb helicòpter, per a fer «revisions més complexes en alguns moments». Els drons que es fan servir actualment, però, permeten «ser més eficients i tenir una capacitat d’arribar al detall», va explicar Navarro. 

Aquesta capacitat permet fer manteniments molt més exhaustius i precisos, la qual cosa garanteix l’estabilitat de la xarxa i que el temps de tall, en cas de problemàtica, sigui mínim. De fet, des de FEDA es recalca que Andorra «és un dels països amb un temps de tall de subministrament més baix». En aquest sentit, la tecnologia puntera serveix per a detectar qualsevol problema i actuar de manera ràpida per solucionar-lo. 

De fet, a banda dels treballs de manteniment específics que s’encomanen a empreses externes, la companyia FEDA ja compta amb dos tècnics formats en pilotatge de drons i, quan hi ha una avaria, s’actua amb aparells propis que permeten «apropar-se ràpidament al punt conflictiu i identificar quin és el problema», minimitzant així el temps de tall del subministrament.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu