L’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) ha alçat la veu aquest dijous contra la gestió actual del transport sanitari al país. En un comunicat contundent, el col·lectiu denuncia “greus disfuncions” tant en l’àmbit públic com en la coordinació amb el servei privat, i posa en qüestió la coherència i l’equitat de les tarifes que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) abona a cada operador.
Els bombers asseguren que el sistema actual “presenta mancances organitzatives” que podrien comprometre “la rapidesa i l’eficàcia” en situacions d’urgència. Alhora, lamenten que el servei públic assumeix una part fonamental de les actuacions —prop del 48% de les intervencions d’enguany han estat relacionades amb el transport sanitari privat—, però ho fa amb tarifes “considerablement més baixes” que les que rep el sector privat.
En aquest sentit, el president de l’ABA, Joan Torra, ha detallat a EL PERIÒDIC que “aquests serveis abans es facturaven a 90 euros”. Segons Torra, amb el model actual “han passat els 90 euros a 260 euros, d’anada i tornada, és a dir, més de 500 euros”. Tot i això, ha remarcat que des del cos de bombers no saben “quant ens paguen, si ens paguen 260 o ens paguen 90”. També ha apuntat que, quan els paguen 90 euros pel servei, es facturaven mensualment uns 30.000 euros, mentre que amb l’augment actual aquesta xifra pujaria fins als 90.000 euros. En aquest sentit, Torra ha afirmat: “No sé on van aquests diners. A camions no”, en referència a la manca de vehicles i material indispensable per al servei de bombers.
Pel que fa a la gestió del servei, Torra ha recordat que “ja fa anys que es van presentar dues empreses i els va donar la concessió. I els Bombers van deixar de fer aquest transport”. Posteriorment, “se’ns va retornar aquest servei d’ambulància”, tot i que, segons ell, amb un volum menor, principalment per als serveis més “urgents”. Torra ha denunciat també la competència entre serveis públics i privats, incidint que en ocasions es prioritza l’enviament del servei privat encara que el públic estigui més a prop. “És el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) qui distribueix les ambulàncies. Per exemple, si hi ha un servei a Sant Julià, tot i que estan més a prop els bombers, fan sortir els de la concessió, per tal que cobri l’empresa”, ha destacat.
Tot i la duresa de les crítiques, l’entitat puntualitza que no qüestiona la professionalitat del personal del SAAS ni dels treballadors de l’empresa privada. “El nostre respecte cap a ells és total. El problema és polític i administratiu, i afecta la coherència, l’equitat i la sostenibilitat del sistema sanitari”, afegeixen.
El to crític del comunicat s’intensifica quan es fa referència a la percepció que els responsables polítics lloen la feina dels bombers “només quan convé”. “És especialment indignant que durant actes oficials, com la diada del nostre patró, s’omplin la boca parlant del valor del servei públic, mentre a la pràctica no hi ha una voluntat clara de dotar-lo dels recursos i el reconeixement que mereix”, exposa l’ABA.
Davant d’aquest escenari, l’ABA reclama una “revisió urgent” de la política sanitària en matèria de transport. El col·lectiu demana coherència, transparència i un replantejament del model amb l’objectiu de garantir igualtat de condicions, qualitat del servei i respecte institucional cap als professionals implicats. Segons Torra, aquest servei pot ser assumit pel sector públic, però denuncia que “fa anys que som 120 bombers”, incidint en la manca de reforç de personal dins del cos.
El comunicat conclou amb un missatge clar: “Continuarem defensant el servei públic i la dignitat de la nostra professió. No deixarem de denunciar situacions que posin en risc la seva sostenibilitat i credibilitat”.