La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ha trencat el seu silenci públic aquest dimarts al matí al programa ‘Avui serà un bon dia’ de RTVA. Ho ha fet per defensar, sense matisos, la decisió del Comú de cancel·lar l’exposició ‘La censura és la comissària d’aquesta exposió’ que havia d’inaugurar-se a l’Espai Caldes, i que pretenia abordar el concepte de la censura artística. Gili ha reiterat que la decisió es va prendre per motius de seguretat i ha assegurat que, en les mateixes circumstàncies, tornaria a actuar de la mateixa manera.
“Estic bé. M’hauria estalviat tot aquest rebombori, fa cinc dies que dura això. Ni he matat ni he robat a ningú”, ha expressat Gili, visiblement afectada pel to que ha agafat la polèmica. “Sé per què ho vaig fer i ho tornaria a fer”, ha insistit. La mandatària ha defensat que la seva decisió no es basa en la ignorància, ja que recentment ha finalitzat un màster en drets humans. “Sé què és la llibertat d’expressió, els drets personals, el dret a la informació. No pretenc ser una experta, però entenc de llibertats”.
Gili ha remarcat que la seva reacció està condicionada pel context internacional i pels episodis recents de terrorisme a Europa. “Tinc present tot el que ha passat els darrers anys al nostre voltant: Bataclan, Charlie Hebdo, Niça, les Rambles de Barcelona… Em consta que a França estan molt preocupats per l’islamisme radical. A Espanya, el mateix”, ha dit. En aquest sentit, ha revelat que ha parlat amb especialistes en seguretat d’Andorra que li han donat suport: “No vull crear alarmisme, però hem de ser conscients del que hi ha. Pensem que vivim en un oasi i tan de bo fos així, però no ho és“.
En aquest context, ha recordat que en assumir el càrrec, el 2 de gener del 2020, es va trobar amb barreres antiterroristes ja instal·lades a la parròquia. “La gent no se’n recorda, però no les vaig posar jo. Les va posar l’equip d’aquell moment perquè estaven preocupats pels atemptats del voltant”, ha remarcat. Qüestionada, però, pels motius pels quals ha retirat aquest dispositiu, la mandatària comunal ha desmentit amb rotunditat: “No he inhabilitat res. Després de la Covid-19, es va tornar a parlar sobre aquesta qüestió i es va veure que ja no funcionaven. El que hem fet és establir un protocol amb la Policia i el Comú d’Andorra la Vella per als dies de gran afluència, perquè sabem que el risc zero no existeix”.
Sobre l’exposició cancel·lada, Gili ha reiterat que la Policia l’ha avalat en la seva decisió. “Potser no hi havia una alerta d’atac terrorista, però el context internacional és molt tens. Ahir a la inauguració dels Jocs hi havia policies amb metralleta. Era per si algú del públic tirava un ou?“, ha afirmat amb ironia, insistint en què “tant de bo estigués exagerant, però sé que no és el cas”. En aquesta línia, ha afegit: “No cal provocar. Els terroristes no raonen, es desperten un dia amb un ganivet i comencen a fer animalades. No crec que siguem prou forts per fer-hi front”.
Gili ha explicat que no va tenir coneixement detallat del contingut de la mostra fins poc abans de la seva obertura. “Jo no coneixia el Museu de l’Art Prohibit. Em vaig fer una idea sobre què era, però ningú em va parlar d’un tema que pogués enfadar islamistes francesos“. En aquest sentit, ha explicat que el mateix dia estava a casa treballant en el discurs sobre la llei d’accessibilitat – el punt central tractat aquell mateix dijous en la reunió de cònsols – i va demanar una relació de les obres. A partir d’aquí, va començar a fer trucades: “Vaig parlar amb el cap de Govern, amb els màxims responsables de la Policia, amb el conseller de Cultura, Valentí Closa…”
La cònsol ha defensat que ha actuat com a responsable d’una institució pública d’una petita parròquia d’un petit país. “La mostra va estar exposada a la Massana i vam tenir sort. Jo m’he sentit bastant sola aquests dies“, ha confessat. I ha remarcat que el debat no és entre art o por, sinó entre responsabilitat i risc: “És com una ruleta russa. No sé si hi hauria hagut perill o no, però per què ens hem d’anar a buscar problemes?“. Ha reiterat que per a ella, “la llibertat d’un acaba on comença el risc per a la seguretat d’una altra persona”.
Pel que fa al cost de l’exposició, Gili ha aclarit que no va ser de 50.000 euros com s’ha dit, sinó de 35.000. “Si els perdrem o no, no ho sé. Ens hem d’asseure. És evident que el Comú haurà de pagar. El museu tampoc va deixar l’exposició… però no farem sang ni ens hi barallarem”, ha declarat.
També ha volgut respondre a les crítiques que apunten a una manca de suport a l’art. “Jo l’he defensat sempre. L’art em sembla molt important a la vida. Tinc unes escultures d’art urbà que no les tenim enlloc. Vaig fer una aposta agosarada amb el projecte Caldes. Dir que vaig contra el món de l’art és tergiversar la realitat”. I ha plantejat el dilema: “Clar que els terroristes ens condicionen, però, davant del risc que puguin matar el teu fill, esculls la llibertat d’expressió o assumir un risc per a les persones?“.
Durant la inauguració d’aquesta tarda de la plaça de l’Església d’Escaldes-Engordany, Gili ha respost preguntes sobre el seu futur polític, afirmant que no l’hi preocupa: “Si treure un quadre per preocupacions de seguretat nacional ha de posar en risc el futur polític d’algú, em semblaria molt exagerat. D’ambició política no n’he tingut mai absolutament cap”. En aquest sentit, i qüestionada per les disculpes que s’han demanat des del sector cultural, Gili ha explicat que es va disculpar “potser vint vegades aquell mateix dia” i que li va saber molt greu per tothom implicat. Tot i això, ha defensat que una disculpa no implica revertir la decisió: “Jo vaig pensar que no s’havia d’assumir cap risc. Va ser una intuïció”.
Finalment, i que fa a l’equip del govern comunal, Gili ha confirmat que el conseller David Pérez continua formant part de la majoria comunal – tot i la seva participació en la manifestació de divendres – i ha descartat qualsevol moviment imminent: “Ara mateix sí, continua. No vull parlar de ningú. D’aquí a cinc minuts no tinc intenció de destituir ningú”. En aquest sentit, ha defensat la coherència de les seves conviccions i ha valorat positivament el suport rebut per part dels seus col·laboradors, en especial Closa, amb qui assegura compartir reflexions tot i la complexitat del moment: “És un molt bon company, un excel·lent polític. Són coses que passen”.