El Centre de Congressos d’Andorra la Vella ha acollit aquest dimarts la segona edició del Job Meeting d’estiu, una trobada laboral que enguany arriba a la seva novena convocatòria, sumant les edicions d’hivern. L’esdeveniment ha reunit prop de 200 joves en recerca de feina i 24 empreses participants, xifra que suposa un increment del 20% respecte a l’any passat.
“L’objectiu és oferir un espai on empreses i treballadors puguin coincidir i afavorir el procés de contractació”, ha assenyalat el secretari d’Estat d’Economia, Treball i Habitatge, Jordi Puy, tot indicant que les previsions de contractació són favorables i que “es poden assolir fins a 50 contractacions, amb una taxa d’inserció estimada entre el 15% i el 25%, segons dades de les edicions anteriors”.
Com a novetat, l’edició d’enguany ha incorporat millores digitals, com l’ús de codis QR per consultar les ofertes laborals de manera immediata i una nova pàgina web interactiva per facilitar l’experiència dels participants. “En aquesta trobada d’estiu, el que pretenem és donar una mica de resposta i incentivar les persones joves d’aquest país perquè tinguin la seva primera experiència laboral o puguin signar un contracte durant la temporada d’estiu, fora del seu període lectiu”, ha remarcat Puy.

El secretari d’Estat d’Economia, Treball i Habitatge, Jordi Puy, durant la 9a edició de la trobada laboral Job Meeting. | SFGA
Cal apuntar que les ofertes abasten diversos sectors, entre els quals destaquen el comerç, el turisme, l’hostaleria, la restauració i la construcció. Un dels objectius centrals de la trobada és promoure l’ocupació juvenil. És el cas de Sara Pelfort, estudiant que ja havia assistit a una edició anterior i que enguany ha decidit tornar per trobar la seva primera feina d’estiu. “Hi ha empreses que m’interessen perquè em donen l’opció d’entrar al món laboral de l’educació”, ha explicat.
Des del costat empresarial, el grup PRAVI ha expressat que adapten la recerca de personal a aquest perfil: “Busquem perfils joves amb ganes d’aprendre una nova professió i entendre com funciona el món de la restauració”. També hi ha empreses que hi participen per primer cop, com el Beç. El director, David Sant Agustí, així ho ha assenyalat: “És la primera vegada que hi participem. Venim, com molts candidats, a veure què hi trobem. Esperem poder oferir oportunitats, i també tenir-ne”.
Aquesta edició també ha donat més protagonisme a l’estand del Servei d’Ocupació, pensat especialment per als joves. Segons ha informat Puy, “s’ofereixen formacions gratuïtes i orientació sobre normativa laboral i trajectòries professionals”. A més, s’ha previst una enquesta de satisfacció per recollir les inquietuds dels participants i adaptar les polítiques actives d’ocupació a les seves necessitats reals.
El secretari d’Estat ha aprofitat l’esdeveniment per valorar el context actual del mercat laboral andorrà, afirmant que “el país es troba en situació de plena ocupació, amb les xifres d’atur més baixes dels darrers deu anys”. Actualment, hi ha més de 1.400 ofertes de feina actives i unes 250 persones inscrites al Servei d’Ocupació. Per fer front a l’escassetat de mà d’obra, especialment en sectors com l’hoteleria i la restauració, es preveu tractar la quota d’estiu en el pròxim Consell Econòmic i Social, previst d’aquí a dos dies. “Hi ha una quota prevista i s’obrirà perquè les empreses puguin cobrir les necessitats laborals de la temporada”, ha detallat Puy.
Finalment, Puy també ha respost preguntes sobre l’accés a l’habitatge, considerat un dels principals obstacles per a la contractació. Ha recordat que la Llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, coneguda com a Llei Òmnibus, obliga les empreses i propietaris a signar una declaració en el moment de tramitar permisos d’immigració, per garantir allotjament a les persones nouvingudes amb contracte laboral.