Escaldes-Engordany ha tornat a celebrar aquest 8 de maig la festivitat de Sant Miquel d’Engolasters, una jornada que ha servit per reforçar el sentiment de comunitat i posar en valor una tradició local amb arrels profundes al territori.
Tot i que la diada ja s’havia commemorat en anys anteriors, enguany ha pres un nou impuls arran de la consulta popular celebrada el novembre del 2024, en què els escaldencs van votar majoritàriament a favor d’establir aquest dia com a festiu local. Amb motiu de la celebració, prop de dues-centes persones, entre veïns i representants institucionals, s’han reunit al voltant de l’església de Sant Miquel d’Engolasters en un ambient marcat per la convivència i el caràcter festiu.
La cònsol major de la parròquia, Rosa Gili, ha subratllat la importància de recuperar aquesta festivitat: “Estem molt contents de poder recuperar una festa com aquesta, perquè és el que dona identitat, cohesió i fa poble”, ha expressat. Gili ha recordat que la iniciativa respon a una demanda ciutadana, ja que “les altres parròquies disposen d’una festa pròpia, i a Escaldes també era una reivindicació”.
En la mateixa línia s’ha pronunciat el conseller de Joventut i Ciutadania, Ramón Tena, qui ha remarcat que “la festivitat en si sempre ha tingut aplec aquí perquè l’Unió Pro Turisme l’ha mantingut viva”. El conseller ha insistit en la rellevància de la consulta popular, que ha permès oficialitzar la jornada com a festiva a la parròquia. Segons ha explicat, des del dimecres 7 de maig s’han dut a terme diverses activitats prèvies, com una sessió de llegendes al voltant del foc, que va exhaurir totes les places disponibles. També hi havia programada una activitat d’observació d’estels, que finalment es va haver d’anul·lar a causa de les condicions meteorològiques.
Les activitats programades per aquest 8 de maig han inclòs visites guiades al Camí Hidroelèctric d’Engolasters, proves d’orientació, un taller de plantes medicinals i, a partir del migdia, els actes més tradicionals de la jornada. Entre aquests, han destacat la ballada de sardanes, l’actuació de l’Esbart Santa Anna, i la missa solemne a l’església de Sant Miquel, presidida pel Copríncep Episcopal, Monsenyor Joan-Enric Vives. Un dels moments més especials ha estat la benedicció de la campana original de Sant Miquel d’Engolasters, una peça datada del segle XVI que ha estat recuperada i reinstal·lada gràcies a la col·laboració del Departament de Patrimoni Cultural.

Missa diada de Sant Miquel d’Engolasters i benedicció de la campana de Sant Miquel d’Engolasters. | SFGA
El cap de Govern, Xavier Espot, ha elogiat la iniciativa del Comú i ha celebrat la implicació de les institucions: “Hem volgut contribuir a fer lluir més aquesta festa recuperant la campana original de Sant Miquel d’Engolasters, que és de mitjans del segle XVI”, ha declarat. A partir d’avui, la campana torna a ocupar el seu lloc original després de més de cent anys.
Finalment, pel que fa a la participació ciutadana, Rosa Gili ha remarcat que “tots aquells que estan participant estan contents”, tot afegint que “potser hi ha gent que encara no n’està al cas, però la festivitat s’ha d’anar consolidant”. En conjunt, ha assegurat que “tothom qui ha vingut avui està molt satisfet que es torni a festejar Sant Miquel d’Engolasters”.

L’Esbart Santa Anna ballant davant l’església de Sant Miquel d’Engolasters. | Comú d’Escaldes-Engordany

Inici del dinar popular amb motiu de la festivitat parroquial. | Comú d’Escaldes-Engordany