Després dels excessos de Nadal ara és un bon moment per fer una reflexió sobre el nostre estil de vida i més concretament sobre la nostra alimentació. Per aquest motiu, la naturòpata Norma Lloret i la nutricionista Angie Salazar oferiran una xerrada aquest dimarts que se centrarà en com cuidar-nos després de les festes. Així, Lloret defensa que “ara toca cuidar-se” i que aquesta cura ha de ser “un acte amable cap a la persona” i en cap cas un sacrifici. Una bona alimentació és clau en aquesta cura i així ho ratificaran les dues expertes en la conferència que tindrà lloc a les 18.00 hores a l’hotel Roc Blanc, en el marc del cicle Speakers’Corner.
“La mala alimentació i l’estrès formen un cercle viciós” que té importants efectes secundaris en el cos, segons argumenta Lloret. En aquest sentit, detalla que una alimentació “no ben orientada” té efectes sobre les hormones, un impacte en què també juga un paper important l’estrès, que contribueix al fet que es facin “malbé”. Entre els efectes secundaris que es poden patir hi ha problemes hormonals com sensació de premenopausa (en el cas de les dones), caiguda de cabell o baixa energia i es poden derivar en problemes molt més greus com el càncer.
I què es pot per trencar aquest cercle perillós? Eliminar aliments inflamatoris com productes de mala qualitat, el sucre, làctics en excés, brioixeria o carn processada, és a dir, embotits. La naturòpata explica sobre això que en persones joves prendre aquests aliments “no té tanta repercussió, però passats els 40 els efectes secundaris són evidents”.
També, i davant actituds que poden ser ‘radicals’, defensa que la dieta “ha d’estar personalitzada, ja que cal que cada persona tingui una orientació pròpia” i un pla adaptat a la seva casuística o problemàtica. Aquesta dieta cal complementar-la amb algunes plantes, especialment aquelles adaptògenes com la rodiola o el safrà, pel fet que poden ser molt importants per ajudar l’organisme amb els efectes adversos de l’estrès. Altrament, Lloret informa que ella en funció del grup sanguini de la persona, orienta la presa d’una planta o una altra i subratlla que això “té una base científica”.
Per acabar d’arrodonir aquesta cura, és fonamental l’exercici físic. En aquest cas, esport de força segons apunta Lloret, que destaca que a Andorra la població “és molt esportista i ja hi ha aquesta cultura per l’esport”, però afegeix així que incidiran durant la xerrada en la millora que suposa la combinació de la bona dieta, els complements de plantes i fer esport.