Tot i la bona col·laboració entre el Govern i el Fòrum Nacional de la Joventut per impulsar el Pla Nacional de la Joventut (PNJ), el Fòrum ha manifestat a El Periòdic el seu malestar per la falta de procediment formal en l’últim pas del procés. Concretament, l’entitat ha assenyalat que el text final no va ser presentat a la Taula Permanent de la Joventut per a la seva aprovació, tal com marca la normativa, abans de ser exposat públicament.
Des d’aquest mitjà, hem pogut parlar amb Lisa Cruz, presidenta del Fòrum Nacional de la Joventut, qui ha destacat que”el Govern no ens ho ha presentat oficialment, sinó que ho ha presentat directament al públic”. Tot i mostrar-se conforme amb el contingut del text, Cruz ha subratllat que “no s’ha respectat formalment el que marca la normativa”.
Segons Cruz, la resposta del Govern davant aquesta disconformitat ha estat que el procés es va veure endarrerit per qüestions de política lingüística. En aquest sentit, l’Executiu va justificar que, com el contingut del text ja estava pràcticament definit, no es va considerar necessària l’aprovació formal. Aquesta decisió, però, no ha estat ben rebuda pel Fòrum, especialment perquè “hi ha un punt molt tècnic i legal sobre la composició de la Taula Permanent que no està ben definit”, segons ha remarcat la presidenta. Tot i això, Cruz ha reconegut que “en el punt número vuit podem veure com aquest aspecte està cobert d’alguna manera”.
Malgrat aquest malestar puntual, el Fòrum manté el focus en els objectius del Pla Nacional de la Joventut, el qual busca desenvolupar polítiques públiques que responguin a les necessitats dels joves. Aquest pla que s’executarà entre el 2025 i el 2028, representa una oportunitat per abordar temes prioritaris i establir noves metes.
En aquest context, Cruz ha assenyalat que els comicis del 2027 seran clau, ja que la feina per al Pla del 2028 s’iniciarà l’any anterior. Això permetrà analitzar quines necessitats no s’han pogut atendre en el període 2025-2028 i establir una base sòlida per a les futures accions.
L’emancipació i la salut mental al centre de les preocupacions
La presidenta del Fòrum ha explicat que els vuit eixos del PNJ han estat elaborats amb les aportacions de prop de 400 joves, a qui s’han fet preguntes obertes com: “Què és el que més us preocupa?”. Segons Cruz, els resultats d’aquestes consultes han posat de manifest dues preocupacions principals: l’emancipació i la salut mental.
“Les respostes han confirmat el que ja esperàvem”, ha afirmat Cruz, fent èmfasi en la importància de treballar en aquests àmbits per millorar les condicions de vida dels joves i respondre a les seves inquietuds.
El Pla Nacional de la Joventut es presenta com una eina estratègica per a la millora de les polítiques juvenils al país. Tot i el malestar manifestat pel Fòrum Nacional de la Joventut per la manca de procediment formal en l’última fase del procés, tant el Govern com el Fòrum coincideixen en la importància d’aquest projecte per donar veu i resposta a les necessitats dels joves.