Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El consum elèctric global d’Andorra tendeix a disminuir

El Principat es suma als actes de l’Any Internacional de la Llum

El director general de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moles, va assegurar ahir que el consum elèctric global del país cada cop tendeix més a disminuir, gràcies sobretot a «les mesures d’estalvi i eficiència energètica que s’han anat realitzant des de les administracions públiques en els últims anys, a més de l’augment de conscienciació que hi ha entre la població com a resultat d’iniciatives per conservar el medi ambient», com l’Any Internacional de la Llum, que se celebra aquest 2015, al qual si sumen Andorra i uns altres 85 països més d’arreu del món. 
 
Moles, a més, comentava que aquesta conscienciació es nota sobretot a l’estiu, ja que les administracions i les empreses tendeixen a fer un ús més responsable dels aires condicionats. En canvi, la baixada del consum no es registra tant a l’hivern, perquè cada cop hi ha més calefaccions elèctriques. Així ho va explicar el director durant la presentació que es va dur a terme per mostrar les diferents activitats que es faran en commemoració de l’Any de la Llum, a càrrec de la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco, el Govern, el Consell General, FEDA i Andorra Sostenible. Entre les diverses iniciatives que es realitzaran, es va posar especial atenció a l’Hora del Planeta, una apagada simbòlica de tots els llums i aparells elèctrics de les cases i establiments que tindrà lloc aquest dissabte de les 20.30 a les 21.30 hores. Moles explicava que aquest acte fa entre set i vuit anys que s’està portant a terme per l’entitat WWF, d’Austràlia. 
 
A més, dissabte que ve es farà el canvi d’hora, precisament per aprofitar al màxim la llum del sol de la tarda i intentar estalviar consum elèctric. Doncs Moles afirmava que pel vespre és quan més s’utilitzen els electrodomèstics i aparells que funcionen amb la llum. 
Es durà a terme també l’exposició La llum: més enllà de la bombeta, on es donarà a conèixer «la millora de la qualitat de vida que han aportat les tecnologies basades en la llum i es promourà el desenvolupament sostenible», va comentar la coordinadora de l’Any de la Llum, Natalia Rovira. Les diverses parròquies del Principat, començant per la Massana, acolliran l’acte, i a més, cada comú acompanyarà l’exposició amb una activitat complementària com xerrades o pel·lícules relacionades amb la llum. 
D’altra banda, el Centre Andorra Sostenible organitzarà l’1, 2 i 8 d’abril un taller de cianotipia (una tècnica d’impressió amb to blavós), mentre que també s’han inclòs al programa activitats com la descoberta de papallones nocturnes que s’organitza cada any el CENMA i dues nits d’astronomia al Camí Hidroelèctric d’Engolasters organitzades per FEDA el 23 d’abril i el 12 d’agost. 
 
Segons el Govern, l’objectiu de tots aquests projectes és «educar els joves i conscienciar la població de la necessitat de dur a terme un desenvolupament sostenible, a més de la importància de la fotònica en les vides dels ciutadans del segle XXI». La presidenta de la CNAU, Elisenda Vives, comentava a més que «aquestes tecnologies han aportat millores en la salut, en les comunicacions, i en les energies renovables, i fins i tot han tingut un impacte en l’art».
 
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu