Centenars de visitants, residents i curiosos van poder gaudir ahir diumenge de les figures efímeres del Concurs d’escultura monumental sobre neu del Comú d’Encamp, que van estar finalitzades pels seus creadors a les 12 del migdia, just abans que passés el jurat que les valorava. Les obres de les categories d’estudiants i professionals, amb el nexe en comú de la mitologia grega, van presentar escenes i personatges com Hades, una quimera, minotaures o oracles, amb els quals tothom es volia fer fotos. De fet, el membre del jurat i professor d’escultura de l’Escola Llotja de Barcelona, Jordi Plana, va assegurar que el nivell va ser «molt elevat, molt més que el de l’any passat».
Per aconseguir els bons resultats els escultors van haver de desafiar el sol i les altes temperatures, inusuals en aquesta època, que van entorpir una mica la feina. Finalment, el guanyador de la categoria professional va estar Lluís Ribalta, amb l’obra Sàtir, seguit pel Minotaure de Ramon Masramon i Mar Sala, i del Malefici de l’andorrà Arnau Pérez. La menció especial i premi del públic va ser per l’escena irònica del Menjador social d’Emiliano Lorenzo, que situava els déus grecs a la taula d’un menjador social, per culpa de la crisi. Rubén Milena es va fer amb la victòria a la secció d’estudiants amb una obra titulada Oracle. En total van participar una seixantena d’artistes repartits en 24 equips que van compartir taula i vetllades, a banda de trucs i comentaris tècnics a la casa de colònies on estaven allotjats mentre treballaven durant dos dies en les seves escultures. Tots ells van mostrar un nivell molt alt, tot i que alguns no havien treballat mai un material com la neu.
També van aprendre com afecta la temperatura, el material i quines són les millors hores del dia per fer cada una de les tasques que requereix l’obra final. Finalment van aconseguir veritables obres d’art, que centenars de persones van poder gaudir i contemplar davant de l’església del Pas de la Casa. El cònsol menor d’Encamp, Jordi Torres, va cel·lebrar l’afluència, «molt positiva», i la pujada del nivell de les construccions. Les obres de la categoria d’estudiants, com la quimera que va presentar el Gerard Prat, van estar votades pels seus companys professionals, que van compartit amb ells habitatge i consells durant aquests dies. Prat, que és de Castellar del Vallès, però estudia a l’Escola Llotja de Barcelona va descobrir com «la neu s’esmicolava i costava que enganxés», com treballar contra el rellotge i traspassar una idea de la maqueta a la neu. Precisament, el fet que se’ls demanés un projecte previ i una maqueta és el que, per a l’organització va fer que pugés el nivell. «Està molt renyit, les peces estan molt ben fetes tècnicament i conceptualment també», va explicar un dels membres del jurat, el professor Jordi Plana.
Tot i les altes temperatures que dificultaven una mica la jornada, l’arribada als 15 graus sobre zero però no va impedir veure propostes molt interessants, algunes on, fins i tot, els més menuts van poder grimpar i passar per túnels i forats de neu. Altres es van conformar amb fer-se fotos amb els personatges mitològics. El resultat final va ser valorat com a satisfactori per tothom, sobretot pels guanyadors dels premis de 1.000, 700 i 500 euros, en el cas dels professionals i de 500, 250 i 100 euros, en el cas dels estudiants. Membres del Comú ja van avançar també que la seva intenció és continuar celebrant el concurs l’any vinent.