El Periòdic d'Andorra

Tragèdies evitables

Santi Palacios, Òscar Camps i Anna Hernández expliquen la realitat de Lesbos

«La crisi de refugiats actual és la més mediàtica, però està plena de tragèdies evitables», va assegurar ahir el fotògraf Santi Palacios, un dels convidats a la xerrada Experiència a Lesbos, organitzada per la doctora de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell Anna Hernández, que ha estat de voluntària a l’illa grega. Palacios va recordar que, des del 2011, almenys han mort 4.000 persones intentant travessar el mar Mediterrani en condicions de greu risc per a la seva vida, i ningú, cap autoritat, cap equip de rescat, ha evitat que s’ofeguessin, només els voluntaris. «Falta empatia», va lamentar.

A propòsit de la travessa maleïda, l’altre convidat, Òscar Camps, director de l’ONG ProActiva Open Arms, va denunciar «la indústria del refugiat» que es mou al voltant de la crisi humanitària: «El PIB de Turquia està com està perquè hi viuen dos milions de refugiats, a Grècia els venen l’aigua a 3 euros, agafar un ferri val 50 euros… Arriben 8.000 refugiats al dia a Lesbos, i les màfies cobren entre 1.000 i 2.000 euros per cada passatge. Compteu».

La doctora Hernández va admetre que «la realitat és molt pitjor que el que es veu a les fotografies» i va revelar que la gent que arriba pel mar «està molt angoixada i sobrepassada».

Camps va contar que el que més el va sorprendre quan va arribar a Lesbos és la gran quantitat de persones que caminaven per la carretera i que arribaven diàriament a la platja, i que no hi havia absolutament ningú esperant-los per donar-los ni aigua. «Això és l’Europa dels drets humans? Hi ha una falta deliberada de recursos», va advertir.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu