El ministeri de Salut va confirmar ahir que l’Hospital Nostra Senyora de Meritxel ha tractat dos casos d’enterovirus. Els dos menors afectats ja han estat donats d’alta i, segons matisa el director de Salut, Josep Casals, «es troben en un seguiment ambulatori, però ja estan a casa seva fent vida normal».
En un dels casos, el menor va ingressar «amb una encefalitits, això va motivar que hi hagués la possible sospita d’una meningitis i es va ingressar d’immediat», va confirmar Casals. També va destacar que pel que fa al segon cas, «es va ingressar per un problema de mobilitat, que sovint es produeix en aquesta època de l’any associat sobretot a quadres vírics».
Desprès de realitzar les anàlisis pertinents, es va descartar que el primer menor tingués una meningitis, tot i això, a través de «les proves de tracte respiratori es va revelar la presència de l’enterovirus». I en el segon cas, «es va confirmar de primeres la presència del virus i a partir d’aquí, es va procedir a l’ingrés». Malgrat les proves i tractaments, Casals assegura que els menors van estar «pocs dies»ingressats.
Un tractament habitual / El director de Salut va recordar que els enterovirus «no es declaren com a tal, van associats a múltiples patologies i en tenim amb freqüència». Per aquest fet, «els nostres professionals treballen habitualment amb aquest virus i normalment es tracten en funció de la simptomatologia clínica». Així que estan «acostumats a manejar-los».
Tot i això, és cert que al país veí s’ha donat «una situació d’excepcionalitat davant d’un possible nou enterovirus», va destacar Casals. Per aquest fet, «hem reforçat una mica la vigilància i hem notificat als professionals que aquests dies estiguin més atents i comuniquin de immediat els casos». A partir d’aquí, es processaran les mostres per saber quin tipus d’enterovirus és «i descartar, o no, si es tracta del mateix que ha afectat al país veí» .
Dins de la normalitat / Casals va matisar que aquests dos casos entren «en la normalitat d’Andora». A dia d’avui, «no tenim coneixement que els casos d’enterovirus hagin augmentat al país ni que se n’hagin produït més dels que habitualment es produeixen».
Tot i això, el director de Salut va detallar que s’ha notificat una certa preocupació per part dels pares. «Aquests dies hi ha hagut una sobrefreqüentació de consulta als diferents estaments mèdics, als ambulatoris o al mateix servei de pediatria de l’hospital, segurament també al servei d’urgències», però aquest és un fet «normal, perquè en aquests casos, els pares es preocupen i s’adrecen als professionals per demanar informació».
La importància de la prevenció / Casals va destacar la importància de les mesures preventives, «ens ajuden a tenir una vigilància més activa i a respondre a temps en el cas que al final és confirmi un tipus d’enterovirus que pot provocar conseqüències majors».
Per aquest fet, els diversos estaments sanitaris ja estan treballant per preparar-se en cas que es detecti un enterovirus similar al del país veí. A més, Casals va recordar que cal rentar-se les mans amb freqüència, mantenir una bona higiene i utilitzar mocadors d’un sol ús.