després de dies de polèmica, de recerca de culpables o causes i del definitiu tancament de la planta embotelladora per part del Govern d’Andorra, ahir finalment es va conèixer que l’empresa Aigua d’Arinsal ha acabat retirant fins a 121.000 envasos de diferents formats que havien sortit del Principat, tant al mercat nacional com a l’internacional. De la mateixa manera, pel que fa a les analítiques realitzades, finalment han acabat per confirmar el norovirus que ha afectat la producció, amb una «presència lleu» a la font i en diversos lots. Igualment, el Govern manté contactes amb agències i estaments especialitzats de França per tal d’obtenir suport «d’alt nivell científic i tècnic», segons explicava ahir el Govern a través d’un comunicat.
D’acord amb el requeriment que s’havia fet arran de l’expedient sancionador incoat per l’Executiu a l’empresa Aigua d’Arinsal pel que fa al brot de gastroenteritis de fa unes setmanes i que va afectar més de 4.000 persones especialment a Catalunya, finalment ahir es va informar que l’entitat, del tot clausurada, ha procedit a la retirada de més de 121.000 envasos de diferents formats que estaven repartits tant a nivell nacional com fora de les fronteres andorranes. D’aquests, la gran majoria eren repartits a territori de Catalunya.
Les analítiques confirmen el virus / Així mateix, el Govern ha rebut ja els resultats de l’analítica de verificació de les mostres recollides en la planta andorrana el passat 21 d’abril. El veredicte de les mostres, que van ser enviades al Laboratori de Salut Pública de Girona, adscrit a la Generalitat de Catalunya, ha determinat la confirmació d’una «presència lleu del virus anomenat Norovirus a la font i en diversos lots dels diferents formats envasats», segons informava ahir el mateix Govern, que recordava que la planta de producció «a hores d’ara continua totalment clausurada», complint amb la mesura cautelar que va ser aprovada per l’Executiu el passat dimecres 27 d’abril.
Cooperació de França / Andorra, per altra part, ha demanat la col·laboració de França en aquest cas. «Donada l’excepcionalitat» de la situació creada, segons afirma el Govern, el Ministeri de Salut ha contactat amb França «dins del marc de col·laboració sanitària», i en els últims dies ha mantingut diversos contactes amb agències i estaments especialitzats del país veí per poder obtenir «suport d’alt nivell científic i tècnic». L’objectiu, segons l’Executiu, és «avançar en la investigació de les causes que han pogut vehicular el virus i contaminar la font, tenint en compte que la planta havia estat totalment recondicionada de nou quan Aigua del Pirineu SL va reiniciar el projecte de captació, i que entre moltes altres actuacions realitzades, va conduir a reforçar el perímetre immediat de la captació i a situar el punt de captació de l’aqüífer al subsòl a una profunditat propera als 100 metres». Salut ha comptat amb la col·laboració de Medi Ambient i Sostenibilitat i els Serveis del Comú de la Massana.