Els joves del Principat han obert un debat necessari però alhora candent i poc visible al Principat. I és que una de les propostes que es presentaran en la propera sessió del Consell de Joves, el 16 de març, és la proposició de llei per a la legalització de l’eutanàsia.
Un tema que segons un dels presidents de les comissions celebrades ahir pels joves i president del Grup Parlamentari Mixt, Pere López, «sempre ha estat una mica complicat al país i està bé que els joves hagin obert per primera vegada un debat com aquest, ja que és prou important».
Tanmateix, des del Grup Parlamentar Liberal, i com a presidenta de la comissió que presenta la proposició de llei sobre l’eutanàsia, Carine Montaner, va destacar que com a dirigents, «nosaltres volíem fer reflexionar als joves sobre què diu la nostra constitució i com s’ha de prendre». «Perquè tenim un copríncep episcopal, i el tema de la mort digna és un aspecte molt sensible, però finalment hem pogut redactar un text apropiat».
Propostes celebrades / D’altra banda, López va puntualitzar que dins de la seva comissió la reivindicació més comentada havia estat la proposició de llei per a promoure l’augment del salari mínim a Andorra. «Un aspecte de caire social molt lligat al Partit Socialdemòcrata (PS), ja que fa mesos que nosaltres també demanem aquest fet».
Vers aquesta proposició, un dels joves participants del consell va puntualitzar que aquesta «és una demanda important i que cal fer, perquè hi ha gent que viu en condicions força dolentes i trobo que s’hauria d’intentar poder millorar-les». Així mateix, el jove va destacar que és «molt positiu que puguem participar en la política del país, perquè crec que és l’única manera de poder descobrir el món polític i aprendre i entendre com treballen els consellers quan redacten les lleis».
Una altra proposició de llei que celebra López és la proposta presentada per la no discriminació salarial per raó de sexe, «ja que és un valor que també compartim i defensem des del PS».
D’altra banda, en presidència d’una altra de les comissions, el membre del Grup Parlamentari Demòcrata, Justo Ruiz, va matisar que en la seva comissió es va dialogar sobretot la proposició de llei del ciberbullying, un tema que als joves «interessa força i sobretot per tot el que significa i comporta».
Les altres propostes de llei que es presentaran seran per autoritzar l’ús d’instruments musicals als carrers d’Andorra i per dotar d’ajudes econòmiques a les persones celíaques o intolerants al gluten.
Participació dels joves / Els diferents presidents de les comissions van estar d’acord en assegurar que la participació dels joves durant les sessions havia estat tot un exemple, i és que els joves «han participat amb molt de criteri, i a l’hora de debatre les propostes i les esmenes s’ha dialogat amb molt de respecte i tenint present totes les opinions, per tant, jo crec que el futur del consell està assegurat», va remarcar Ruiz. Tanmateix, Montaner va anar un pas més enllà i va matisar que amb l’actuació despresa pels joves durant les comissions, és «el futur d’Andorra» el que està «assegurat».
Per la seva part, López també es va sumar a aquest reconeixement i va destacar la importància de dur a terme projectes que impliquin els joves del país i «on es pugui conèixer de més a prop la política», tot i que va remarcar que potser «manca una mica en aquest projecte el fet que les propostes que s’aprovin o es debatin amb els joves tingui després un trasllat al Consell General real, on s’aproven les lleis». «Però això no és un tema imputable als joves, és imputable als representants polítics, ja que hem de saber recollir les necessitats, és a dir, que la gent gran –ja sigui del món de la cultura, de l’esport, la política o altres àmbits– recollim les propostes que venen dels joves, perquè és bo que hi hagi una relació entre el Consell dels Joves i el General».