L’«esdeveniment més important del país», tal com el va definir la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, va obrir les portes d’una edició especial i emotiva: el 40è aniversari de la Fira d’Andorra la Vella. «És un punt de trobada» que la societat «té apuntat a l’agenda cada any per venir», va explicar la demòcrata en el discurs inaugural. La cita espera rebre 70.000 persones, que passaran per prop de 200 expositors distribuïts en 12.000 metres quadrats d’envelat, els espais exteriors del Parc Central i el mercat artesanal, instal·lat entre el passeig del riu i la plaça de la Rotonda. «Andorra la Vella continuarà sent la capital de la Fira perquè la Fira és capital», va perseverar Marsol.
«Andorra la Vella continuarà sent la capital de la Fira perquè la Fira és capital»
La Fira va obrir a les 11 del matí amb desenes de persones esperant a la porta d’accés del pont Prat de la Creu. A l’altre extrem, a l’entrada del Parc Central, pràcticament tota l’esfera política del Principat va inaugurar l’esdeveniment. «És un acte molt assenyalat i la conseqüència de molts esforços que han dut a terme molts mandats», va indicar el cap de Govern, Toni Martí, que en la seva última participació com a polític va creure «molt encertat reconèixer l’esforç col·lectiu que hi ha darrere». Al tall de la cinta inaugural també hi van participar el síndic general, Vicenç Mateu i la consellera de Promoció Turística i Comercial del Comú d’Andorra la Vella, Mònica Codina. Diferents ministres del Govern, i consellers generals i comunals tampoc es van perdre l’acte.

El 40è aniversari marcarà substancialment la cita. Per retre homenatge a l’efemèride, el comú ha organitzat diferents actes i activitats. D’una banda, ha instal·lat en el seu estand un espai interactiu que permet endinsar-se en les quatre dècades d’història de l’esdeveniment a través de fotografies mostrades en grans pantalles. Els usuaris, a través d’un sensor i les noves tecnologies, poden admirar l’evolució de la Fira seleccionant els anys i les imatges que desitgin. A més, va revelar l’espectacle sorpresa que tenien pensat: una representació de danses urbanes amb tocs futuristes que donen a entendre la constant evolució de l’esdeveniment. La funció té passis diaris, un al matí i un altre a la tarda, fins diumenge. El pastís de celebració no podia faltar a la cita i encapçala l’estand del comú.
D’una altra banda, els visitants, a més d’endur-se una polsera commemorativa, poden veure els cartells de totes les edicions, que s’exposen en forma de banderola a les avingudes Meritxell i Tarragona, i al carrer Prat de la Creu.

Prop de 200 expositors
L’edició d’aquest any compta amb unes xifres semblant a les de l’anterior: 75 expositors comercials relacionats amb el turisme, l’oci, l’esport, la vida sana i el benestar, les energies renovables i els vehicles. La venda de forfets a preus reduïts per l’ocasió de les estacions d’esquí del Principat i de vehicles seran la gran demanda dels visitants. En el marc de la vuitena Fira d’Associacions, situada a l’envelat del Parc Central, 52 entitats sense ànims de lucre ofereixen activitats culturals i espectacles. Aquest any, com a novetat, s’han potenciat els espais exteriors, a la vora del riu, com a punt neuràlgic dels actes lúdics i d’oci. El punt gastronòmic tampoc hi falta, amb food trucks i tastos de diferents cuines.
Propulsora econòmica
La fira, des dels seus orígens, és sinònim d’impuls econòmic pel país. Marsol va indicar que és «un aparador per a totes les empreses» per presentar els seus productes i marques. «Donem a conèixer els nostres negocis», va apuntar. La majoria, a més, participen any rere any «perquè estan satisfets i és positiu en tots els aspectes». «És un fet que demostra que la fira té vida per 40 anys més, com a mínim», va manifestar la cònsol major.