La renda variable de BPA atrapada fins ara a Crèdit Suisse comença a desbloquejar-se. Així ho va anunciar Vall Banc a través d’un comunicat en el qual informava que dimarts va començar l’operativa de traspàs d’actius des de l’entitat helvètica fins al Principat. En total s’han de repatriar 629 milions d’euros, que porten atrapats a Suïssa gairebé cinc anys, des que el FinCEN (el departament de Delictes Financers i Control del Tresor dels Estats Units) va emetre la nota que va acabar amb la nacionalització de BPA i va instar totes les entitats internacionals a suspendre l’operativa amb el banc andorrà.
Segons diverses fonts consultades, però, el traspàs encara no s’ha fet efectiu i, per tant, els clients encara no han recuperat els seus diners. De fet, en el mateix comunicat Vall Banc indicava que es preveu que aquesta fase «s’allargui uns dies». Cal recordar que els clients afectats que hagin estat ja traspassats a Vall Banc –que són la majoria– rebran allà els seus actius, mentre que aquells als quals l’AREB encara no ha acceptat el traspàs i que estan en vies judicials o investigats i segueixin a BPA no podran disposar-ne. En aquest últim cas caldrà veure com s’integra la renda variable retornada i si acaba formant part dels actius de BPA en el moment de la seva liquidació.
Els moviments
Pel que fa als primers, Vall Banc va indicar que inicien «el moviment dels títols cap al custodi de renta variable de Vall Banc i realitzant un seguiment continuat de les liquidacions en diversos mercats». En el mateix sentit afegia que «complementàriament, quan tots els actius estiguin disponibles, es procedirà a fer les gestions necessàries per aconseguir l’aixecament de les suspensions existents sobre les ordres de subscripció i reemborsament dels fons gestionats per Vall Banc Fons».
Per tal d’agilitzar el procediment, l’entitat del fons americà JC Flowers va informar que reforçarà l’àrea d’atenció al client i els oferirà alternatives de gestió un cop els actius estiguis definitivament disponibles. Vall Banc també recorda que «un cop emesa la resolució dels tribunals suïssos, que habilitava l’AREB a reclamar a Credit Suisse la posició que BPA hi ostenta en actius, es van iniciar els treballs preparatoris, liderats per l’AREB i acordats entre ambdues institucions, per recuperar les seves posicions i facilitar que els clients puguin accedir als seus actius al més aviat possible».
Pas definitiu
Vall Banc considera que el traspàs definitiu de la renda variable fins ara bloquejada és l’últim pas «per operar amb tota la normalitat».
Més enllà del normal funcionament per als clients, aquest desbloqueig també podria servir per poder finalitzar el pagament de JC Flowers a l’AREB. En aquest sentit cal recordar que el president de l’AREB, Albert Hinojosa, va informar fa aproximadament un any que uns 3,1 milions dels 29 milions totals que s’havien de cobrar, s’havien perdut durant el procés a causa del bloqueig de la renda variable. Segons va detallar Hinojosa, el cobrament dels 29 milions s’havia de fer en tres blocs. Set milions el primer any repartits en tres fases i després dos pagaments més en funció, d’una banda, dels dividends repartits durant els primers cinc anys, i de l’altra, en funció del que s’obtingués per una futura venda de l’entitat fins a un màxim de 15 milions.
Dels primers set milions, el 50% s’havia d’abonar en el moment de la compravenda, passats sis mesos s’havia de pagar un 25% més i, finalment, al cap de 12 mesos el 25% restant. Fins aquell moment, l’AREB només havia percebut 3,8 milions. La resta no es podien cobrar perquè la renda variable dels clients de BPA estaven bloquejats a Crédit Suïsse, de manera que en cap dels dos períodes previstos s’havia pogut calcular l’ajustament del preu.