Les agressions a professionals del sector sanitari han adquirit una presència creixent en el debat social. Davant d’aquesta realitat, la cap d’Urgències, la doctora Ivette Ruiz, i la cap interina de Salut Mental, la doctora Rosario Pérez, han confirmat a EL PERIÒDIC que “les agressions físiques, per desgràcia, sí que existeixen” a les instal·lacions dels centres sanitaris del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS).
Segons les responsables dels serveis d’Urgències i de Salut Mental, aquests dos àmbits són els que més pateixen actes de violència, tant per part de pacients com d’alguns acompanyants. Han destacat que els abusos poden provenir de persones amb trastorns psiquiàtrics, de pacients insatisfets amb l’ingrés, d’individus sota els efectes de substàncies estupefaents o, fins i tot, de persones que agredeixen sense cap motivació clínica aparent.
Ruiz i Pérez han explicat que aquestes agressions es classifiquen principalment en dues categories: “justificades” i “gratuïtes”. Tots els incidents són avaluats per la Comissió de Violència Ocupacional, un grup de treball encarregat de gestionar aquests casos. Aquesta classificació es basa, sobretot, en l’estat en què es troba la persona que produeix l’acte violent. D’una banda, les agressions “justificades” corresponen a pacients psiquiàtrics que, en un moment d’exacerbació emocional, acaben atacant el personal sanitari o altres persones properes. D’altra banda, les agressions “gratuïtes” provenen de membres de la població sense cap causa clínica que justifiqui el comportament.
“El problema és que tenim un grau de tolerància molt alt i, sovint, deixem passar situacions que s’haurien de denunciar”, afirma Pérez. A més, assenyala que “el principal problema és que moltes d’aquestes agressions contra els sanitaris no es poden denunciar penalment i queden com a ‘falta lleu’, fet que implica que restin sense una resposta contundent, deixant la víctima en una situació d’indefensió“. Finalment, Ruiz subratlla que aquesta situació “no s’ha de deixar passar”, reclamant un marc normatiu més clar que protegeixi els professionals davant de possibles actes violents.
Agressions a professionals
Cal recordar que fa uns mesos, el centre penitenciari de La Comella es va convertir en un dels epicentres de les agressions, especialment contra els treballadors de la presó. Tot va esclatar quan un jove de 24 anys va agredir a dos zeladors que intentaven reduir un pres que es negava a ser traslladat a un altre recinte del centre. Aquest fet, tot semblant a un episodi aïllat, posa de manifest –al costat de les agressions als sanitaris– la problemàtica actual en alguns sectors professionals, en què els treballadors es troben en situacions de vulnerabilitat davant d’aquells als quals presten un servei.