El terreny on finalment es decideixi ubicar l’heliport nacional –en cas que aquest es tiri endavant i sigui de titularitat comunal, tot i la improbabilitat que aquest darrer punt es doni per la reticència de la societat– serà posat a disposició del Govern a un cost zero. El mateix succeirà amb tots aquells espais on l’Administració central tingui la voluntat de desenvolupar-hi un projecte que consideri d’interès nacional, tal com dictamina el Projecte de Llei de modificació de la Llei General d’Ordenació del Territori i Urbanisme (Logtu) que ahir va presentar el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, acompanyat pel cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Marc Calvet, com a representant dels comuns així com per la secretaria d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudi.
La Logtu, que actualitza una norma del 2000 que clarifica a la fi aspectes en què existia dubtes en matèria de sòl, erigeix el Consell General com a mediador entre l’Executiu i les corporacions comunals en cas que existeixin discrepàncies a l’hora de desenvolupar el què la llei anomena «equipament especialment sensible». «Si existeixen discrepàncies entre el Govern i un comú» en el desenvolupament d’un projecte, va explicar Torres, serà el parlament qui estudiï els arguments de les parts i dictamini l’aturada o seguiment de la iniciativa.
Les corporacions comunals, en cas de no estar d’acord amb la voluntat del centre, hauran de redactar un informe vinculant en què es justifiqui l’oposició a la proposició governamental per tal que la disputa passi a debatre’s a nivell parlamentari.
A més de fer recaure sobre el Consell la capacitat de resoldre les diferències que puguin sorgir en matèria d’ordenació del territori, la norma aprovada durant el darrer Consell de Ministres estableix que, en cas que el Govern aprovi un projecte d’interès per al país, el Comú on aquest s’ubiqui haurà de redactar el pla especial. Si en sis mesos no hi ha hagut resposta, la gerència central procedirà a la redacció del pla.
Edificis no sensibles/ Així com els comuns i els quarts hauran de cedir gratuïta i immediatament els espais que des de l’Estat es requereixin per a engegar un pla d’interès general, les modificacions que ara s’inclouen a la Logtu contemplaran d’ara endavant quins equipaments no tenen un caràcter sensible. És a dir, s’estipulen aquelles edificacions en què el Govern podrà actuar de manera automàtica sense abans haver de pactar amb el comú la seva actuació. Així, Ordenament no necessitarà el vistiplau parroquial quan hagi d’intervenir en espais com són els culturals, museus i sales d’exposicions; sanitaris, com hospitals o sentres d’assistència primària; esportius, ja sigui pavellons com estadis, entre altres, i així una llista que inclou des de infraestructures de transport fins a energètiques. Amb tot, Torres va recalcar que aquesta norma «no afecta en cap cas el marc competencial establert».