Després d’uns dies de silenci, Stop Violències va respondre ahir el Govern per la seva decisió de portar l’associació a la Fiscalia perquè investigui si hi ha indicis de delicte en les afirmacions que va fer la seva presidenta, Vanessa M.Cortés, a la seu de l’ONU. En un comunicat, Stop Violències va denunciar una «caça de bruixes» contra l’associació. «Lamentem profundament que el Govern no estigui acostumat a exercir la humilitat ni a escoltar la ciutadania», va afegir en el comunicat Stop Violències.
L’Executiu va decidir la setmana passada portar al ministeri públic la versió de Vanessa M.Cortés fa unes setmanes a Ginebra perquè considera que la màxima representant de l’entitat feia declaracions esbiaixades, com ara que a Andorra es limita l’accés als anticonceptius moderns o que s’obstaculitza l’obtenció d’informació de salut sexual i reproductiva. Vanessa M.Cortés va arribar a denunciar en mitjans de comunicació que es força les dones que donin els seus fills en adopció en cas que no puguin pagar-se un avortament a Catalunya.
Informe públic
En el mateix comunicat, l’entitat defensa que va donar a conèixer la situació de les dones a Andorra a través de l’informe que era públic des de començaments d’octubre i al·lega que el Govern hi hauria pogut tenir accés «si així ho hagués desitjat». Stop Violències lamenta que l’Executiu decideixi «assenyalar la missatgera», en referència a Vanessa M.Cortés, i critica que no vulgui fer autocrítica ni canvis per millorar la situació de les dones a Andorra «després d’haver rebut unes preguntes més dures i directes per part del comitè».
Al mateix temps, l’associació afirma que en el comunicat parla del coneixement i de la nostra experiència» i que els punts que denuncia estan «perfectament documentats». Stop Violències aclareix que l’informe no es va redactar «en contra dels treballadors i de les treballadores públiques» de diferents departaments del Govern, sinó que la intenció era «informar sobre la falta de recursos que existeix al país en matèria d’atenció a les dones i infants».
D’altra banda, l’entitat afirma que des de fa temps que reflecteix «la vulneració dels drets de les dones a Andorra, començant amb la prohibició pel dret a avortar, per a les dones que així ho decideixin, la manca de serveis especialitzats i altres mancances reflectides en el nostre informe». «La nostra associació ha fet el correcte i legítim, informant d’aquest incompliment i aportant proves d’això, som la societat civil, no és a nosaltres a les que s’ha d’investigar», diu el comunicat.
Alhora, Stop Violències carrega tant contra el Govern i grups polítics per defensar l’statu quo actual. «Les dones en aquest país patim i patirem mentre ens governin grups polítics que consideren els drets de les dones com una qüestió secundària o eludible, quan entren en conflicte amb algunes institucions arcaiques del país, i podem entendre el seu malestar, ja que fins ara ningú s’havia atrevit a exposar davant de les institucions internacionals el dolor i sofriment que han patit algunes dones al nostre país», va dir Stop Violències en el comunicat.