El Ministeri de Salut ha anunciat avui en la roda de premsa d’actualització sanitària que ja no es faran proves TMA als contactes de positius, sinó que com a primera instància seran els Tests Ràpid d’Antígens (TRA). Aquest canvi també afecta els contactes de positius asimptomàtics immunitzats i no immunitzats, tot i que a aquests últims se’ls farà com a prova inicial una TMA i fins al sisè dia de vigilància passiva no se’ls realitzarà una segona prova, que serà una TRA.
El motiu d’aquesta modificació, segons ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, és «reduir la pressió de les proves TMA» i «evitar un nou col·lapse» de les dues màquines TMA, després de l’avaria d’una d’elles el passat divendres. La pressió a causa de la variant òmicron va ser la causa de l’avaria. La maquinària té una capacitat d’anàlisi d’unes 1.500 proves al dia i, durant l’avaria, va quedar reduïda a la meitat fins que ahir al vespre es va reparar i, ara com ara, ja es troba operativa.
Cal recordar que l’avaria va provocar retards dels resultats de les TMA als pacients que es van realitzar les proves del 14 de gener endavant. Per això, Benazet ha declarat que «de cara els pròxims dies encara hi haurà alguns retards». A més, ha indicat que els testejats el dia 14 ja han rebut les proves des d’avui i els testejats el dia 15 les començaran a rebre a partir d’aquesta matinada; i així successivament fins que es recuperi el ritme de resposta d’entre 12 hores i 24 hores.
Un altre dels motius de l’ús de la TRA que ha assenyalat Benazet ha sigut «la ruptura d’estoc mundial de PCR i TMA». El ministre ha explicat que avui dia «encara tenim un bon proveïment», però de cara a properes remeses hi haurà una notable «disminució». Per això, ha recalcat que «ens anticipem amb l’ús de la TRA» i les TMA esdevenen proves per a indicacions més precises, tot i que ha donat a conèixer que estan «analitzant» que les TMA esdevinguin voluntàries o sota prescripció mèdica. A més, ha insistit en el fet que la TRA augmenta la rapidesa de notificació i, per tant, es poden donar indicacions als contagiats de manera més «immediata».
D’altra banda, el ministre de Salut també ha informat sobre la situació d’Andorra davant el proveiment de proves i la reparació de les maquinàries TMA. D’una banda, Benazet ha comunicat que els laboratoris privats s’han ofert per proporcionar PCR i TMA en el cas de tenir problemes per abastir el país, una acció que ha considerat «viable». D’altra banda, ha manifestat l’acord amb la farmacèutica Hologic la qual va assegurar al ministreri que en cas de que una de les màquines TMA es trenqui, aquesta es pugui canviar en la seva totalitat.
Els casos positius se situen en 402 i disminueix la pressió hospitalària
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha informat sobre l’evolució de la pandèmia. Així, actualment hi ha fins a 4.567 casos de covid actius al Principat, la qual cosa eleva el total de casos registrats des de l’inici de la pandèmia fins als 31.007 i s’han comptabilitzat fins a 402 nous contagis. Des d’avui, la pressió al sistema hospitalari ha disminuït amb un total de 16 pacients ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, dels quals vuit es troben ingressats a planta i vuit a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i només quatre persones es troben amb ventilació mecànica. «Una excel·lent notícia», ha expressat Benazet, i que ha indicat que els ingressats des de dilluns de la setmana passada són contagis de la variant òmicron, fet pel qual ha comunicat que els pròxims pacients estaran sempre infectats per la nova variant. Pel que fa al brot dels dos pacients asimptomàtics de la residència del Cedre, ambdós segueixen una «bona evolució», un fet que ha recalcat que es deu a «l’eficàcia de les vacunes».
La pressió als sistemes escolars creix i actualment hi ha un total de 197 aules infectades, de les quals 168 estan sota vigilància activa total, 23 activa parcial i 29 en passiva. Així, en el marc dels cribratges setmanals, avui s’han realitzat un total de 1.208 proves als escolars i només 48 dels cribrats han donat positiu.
Fent referència a la pauta de vacunació fins a la franja de les persones majors de 18 anys, el ministre ha posat en relleu que ja s’han administrat 148.949 vacunes, de les quals 57.670 (82,7%) són primeres dosis, 56.901 segones (81,7%) i 34.378 terceres. En la jornada d’avui s’han administrat 1.208 vaccins. Finalment, Benazet ha assenyalat que a finals de gener tots els majors de 18 anys ja hauran estat cridats per a la tercera dosi del vaccí i, per tant, ha manifestat que des de Salut «s’assoleix la fita de vacunació de la tercera dosis».