Search
Close this search box.
Judith Sáez

Salut detecta dos residents i dos professionals positius al Cedre

Hotels i allotjaments turístics aposten per un cribratge «opcional» als visitants

Salut va informar ahir que hi ha dos residents i dos professionals sanitaris del centre sociosanitari el Cedre que han donat positiu per coronavirus. Els usuaris van ser aïllats a les seves habitacions, així com la resta d’usuaris, a l’espera que es coneguin els resultats de les proves de detecció a totes les persones vinculades a la residència. S’estima que els resultats es comunicaran avui, després que el divendres es detectés el virus a una treballadora social que no havia estat en contacte amb cap resident i el dimecres a dues residents de 74 i 99 anys, que van ser traslladades a l’àrea ‘Covid’ habilitada a la cinquena planta del centre. Segons van informar des de l’Executiu, ja són vuit els padrins que hi resten ingressats, mentre que les autoritats sanitàries van recordar que aquest espai i la resta dels equipaments del centre funcionen independentment, amb circuits d’entrada i sortida separats i personal diferenciat. És per això, que descarten la possibilitat que els nous contagis derivin dels pacients aïllats en aquesta zona. A més, van destacar que s’està garantint el servei per a tots els usuaris.

En relació amb la contenció de la propagació del virus, el Ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir que s’encararà la temporada d’hivern amb més cribratges. Ho va fer després d’una reunió amb  diversos agents del sector turístic, comercial, empresarial o representants de les pistes d’esquí per definir un protocol estratègic que encari els mesos d’hivern i «doni garanties als ciutadans i visitants que les persones que els atendran estan lliures [de la malaltia], dintre de la màxima seguretat», incidia Benazet, que també anunciava que es planteja fer els cribratges cada 24 o 48 hores en els àmbits sociosanitàris; setmanalment al sector educatiu, «per evitar confinar aules senceres», i sense especificar els del sectors que estan cara al públic.

I és que, des de l’Executiu valoren que caldrà efectuar proves de detecció del virus (d’antígen, combinades amb les PCR i TMA) de manera massiva, tot i que la periodicitat encara s’haurà de definir per a cada sector. Això, també farà variar els costos que haurà d’assumir el Govern per a la realització dels cribratges en tant que cada unitat de test oscil·la entre els cinc i els set euros, segons va informar el ministre, qui també ressaltar que s’estan cercant més proveïdors per «subministrar quantitats d’aquests tests amb un preu el més reduït possible».

Cribratge als turistes

El Govern no descarta la realització dels tests als turistes, després que Saetde posés la possibilitat sobre la taula, tot i que ho fa amb molta prudència i anunciant que «és un escenari amb el que hem d’anar amb molta cura», alhora que «s’ha de distingir molt bé l’excursionista i el que pernocta», incidia la ministra de Turisme, Verònica Canals, durant la roda de premsa posterior a aquesta trobada amb els actors, que alerten que falta poc més d’un mes perquè comenci la temporada i encara «no hi ha un pla clar».

Des de la Unió Hotelera (UHA) van manifestar que s’hauria de definir el marc legal i els paràmetres d’aquest per determinar si els establiments hauran d’assumir-ne la despesa o com es farà. Així, mostraven certs dubtes sobre l’imposició d’uns cribratges obligatoris als turistes i opten perquè siguin voluntaris. En aquesta línia, el president de l’UHA, Jordi Pujol, va considerar que aquests serien positius «perquè hem d’intentar cribrar al màxim» en benefici de la salut, en sintonia amb la posició de la CEA que considera el cribratge al personal un atractiu pel turisme. A més, Pujol va ressaltar el paper de les assegurances, en cas que alguns dels visitants resultessin positius, les quals ja es van estudiar durant la temporada d’estiu i tardor, tot i que sense gaire èxit. La ministra Canals també va emfatitzar en què caldrà tenir present les polítiques d’assegurances per a la definició del protocol definitiu, que preveuen enllestir d’aquí a 15 dies.

Tot i això, alguns dels assistents a la trobada insisteixen en què, de moment, hi ha discrepàncies entre els actors. En especial, per la proposta que els establiments i hotels assumeixin la realització de les proves als clients. En aquest sentit, la presidenta d’Autèntics Hotels, Cristina Canut,va criticar que suposarien «problemes logístics i legals». Així, Benazet va al·legar que  es deixarà «certa llibertat perquè són sectors privats».

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu