Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Salut detecta 12 casos nous d’infecció de VIH durant el 2018

Els serveis sanitaris van fer un total de 32 tests ràpids en el seu primer any de funcionament, tots negatius

El Ministeri de Salut va anunciar ahir, amb motiu de la celebració del dia Mundial de la SIDA que tindrà lloc demà, que durant l’any epidemiològic del 2018 es van notificar 12 casos nous d’infecció de VIH a Andorra, una xifra que suposa una taxa d’incidència de 14,95 casos nous per cada 100.000 habitants, valors similars a la mitjana europea. 

En referència als 12 casos detectats en el darrer any, el 53% d’aquests es van diagnosticar tard «respecte a l’inici de la infecció», quelcom que «augmenta la probabilitat de transmissió de la malaltia, d’adquirir infeccions que poden ser molt greus i un augment de les defuncions associades», segons va assenyalar el Govern a través d’un comunicat.

D’aquesta manera, aquestes 12 noves incidències s’afegeixen al total de 89 casos de VIH-SIDA registrats a Andorra des de l’any 2004. D’aquests el 80,9% dels quals corresponen a homes i el 19,01% a dones. Així mateix, en els darrers anys s’observa que el principal factor de risc pel que fa a la via de contagi ha estat, en un 72,6% dels casos, la conducta sexual de risc, és a dir, les relacions sexuals sense protecció. Aquest percentatge desglossat es divideix en un 50,65% a pràctiques heterosexuals, en un 44,16% a pràctiques homosexuals i en un 5,19% a pràctiques bisexuals.

Test ràpid de detecció

Des del passat mes de desembre, per tal de facilitar la detecció precoç de la infecció i fer-la accessible a tota la població, el Ministeri de Salut ofereix la possibilitat de realitzar un test ràpid de detecció en tots els centres d’atenció primària de manera confidencial i gratuïta. En aquest sentit, des de la posada en marxa del servei, es van realitzar un total de 32 test ràpids de detecció d’infecció per VIH, tots ells negatius a la infecció. 

A col·lació d’aquesta estadística, una de les prioritats en les quals va incidir el Govern és en la garantia assistencial per part d’un professional de cara a aquelles persones que es vulguin sotmetre’s al test. Així doncs, es posa a l’abast del pacient informació relativa a per què serveix la prova, què signifiquen els resultats i què cal fer en cada cas. A més, des del Ministeri de Salut es va recordar que a Andorra el tractament del VIH-Sida és gratuït per a les persones afectades, atès que es finança al 100%. 

Per tant, les persones que realitzen aquest test estan acompanyades de professionals perquè puguin fer una adequada valoració individual i personal de risc, per valorar les implicacions a tots nivells que suposa un eventual resultat positiu, perquè disposin d’informació i assessorament per l’adopció de conductes per prevenir infeccions i evitar-ne la transmissió i perquè tinguin assegurada la derivació ràpida i adequada dels casos en cas que sigui necessari.

Protocol de prevenció del VIH

D’altra banda, el Ministeri de Salut preveu iniciar un treball de revisió per implementar un protocol amb relació a l’administració d’una estratègia de prevenció del VIH (PrEP),  que consisteix a fer que persones VIH negatives, és a dir no infectades, que tenen un alt risc d’infecció, utilitzin medicaments antiretrovirals per prevenir la infecció. 

Dades a Europa

El darrer informe publicat a Europa, posa de manifest que en aquesta zona la infecció del VIH continua sent un dels problemes importants per a la salut pública. Durant l’any 2018, es van notificar un total de 141.552 casos nous de VIH a la Regió Europea de l’OMS, el que representa una taxa d’incidència 16,2 casos per 100.000 habitants. De tots els casos notificats, el 79% (111.550 persones) corresponen a casos nous identificats a la regió de l’Est, un 16% (23.483 persones) a la regió de l’Oest i un 5% (6.519 persones) a la regió central d’Europa.

Com en el darrer any, els mecanismes de transmissió de la malaltia més prevalents varien en funció de l’àrea geogràfica, per a la Regió Europea de l’OMS els factors de risc principals han estat les pràctiques sexuals, en la Regió de l’Espai Econòmic Europeu el factor de risc principal han estat les relacions homosexuals (39,8%) i, en canvi, per la Regió de l’Est els factors de risc principal han estat les relacions heterosexuals (70%) i ser usuari de drogues via parenteral (22,1%).

En la Regió Europea de l’OMS, la proporció de nous diagnòstics en homes va augmentar a un ritme més ràpid respecte als nous casos diagnosticats en dones, obtenint que al final del període estudiat hi hagi el doble d’homes afectats que de dones, en canvi, només tenint en compte la Regió de l’Espai Econòmic Europeu el nombre de casos notificats va disminuir tant en homes com en dones, respecte als anys anteriors, i la proporció final és tres vegades més elevada en homes que en dones. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu