Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Salut descarta la quarta dosi ja que la població està «més protegida»

Els casos actius baixen de 5.000, mentre una nova mort puja la xifra de defuncions a 145

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va assegurar ahir durant la roda de premsa posterior a la celebració del Consell de Ministres dedicat exclusivament a la crisi sanitària que, de moment, no s’administrarà la quarta dosi del vaccí contra la covid-19 perquè la població està «més protegida» per la generalització d’infectats per la variant òmicron i la consolidació del procés de vaccinació. A més, va assegurar que el ministeri no s’ha plantejat implantar la vacunació obligatòria, ja que el percentatge de vaccinats arriba a prop del 85%. A hores d’ara, s’han administrat 152.780 vaccins (57.750 primeres dosis, 56.966 segones dosis i 38.064 terceres dosis).

Tot i que en les darreres hores s’ha conegut una nova mort (amb diverses patologies però també amb coronavirus), fet que situa la xifra de defuncions fins a les 145, els casos actius han baixat de 5.000 i ara són 4.969, després que s’hagin actualitzat els resultats de les proves TMA arran de l’avaria d’una de les màquines que les efectua. A més, a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell només hi ha nou persones ingressades, quatre a planta i cinc a la Unitat de Cures Intensives (UCI), tres de les quals amb necessitat de ventilació mecànica. Els nous casos que s’han produït durant el cap de setmana han estat 1.295, el 44% dels quals no estan vacunats, tenint en compte que només el 17% de la població ha optat per no rebre el vaccí. 

«L’evolució dels indicadors és bona, ja que les dades sobre la variant òmicron presenten una estabilització i la visió és molt optimista, tot i que hem d’estar alerta i no podem abaixar els braços», va afirmar Benazet. En aquest sentit, va revelar el ministre de Salut, «en poc temps, setmanes o dies, podrem aixecar algunes mesures i tornar a la normalitat». Així per exemple, si els casos actius baixen de 3.000, es retiraran les mesures restrictives a la restauració i a l’oci nocturn.

El Ministeri de Salut va fer públiques ahir dades de l’UCI. D’aquesta manera, des del 31 d’octubre tots els pacients han estat infectats per la variant delta. En total, 37 persones han hagut de fer servir aquest servei, 22 de les quals no estaven vacunades i 15 sí que ho estaven. A més, s’han produït set defuncions, quatre dels quals no vacunats i tres sí. Fora de l’UCI, Benazet va explicar que les persones que han passat la variant delta se’ls ha citat per la tercera dosi, mentre que els que es van infectar a partir del 5 de gener, se’ls citarà al cap de tres mesos.

La millora de la situació sanitària ha provocat noves mesures en l’àmbit educatiu. D’entrada, el darrer cribratge escolar realitzat a un total de 1.331 alumnes, va donar com a resultat que només un 6% (80) havia donat positiu per coronavirus, després de sotmetre’s a un test d’antígens. Amb aquesta situació, Salut ha decidit eliminar l’obligatorietat de dur a terme els cribratges escolars a primera ensenyança o equivalent per accedir a les activitats extraescolars i al servei de menjador, a petició del col·lectiu Pares Units. En tot cas, es mantenen els cribratges setmanals per alumnat i el personal no immunitzat que hi vulgui participar. A més, les aules de maternal es confinaran a partir de tres persones positives. En cas d’haver-hi menys de tres positius, es durà a terme un cribratge a tota l’aula. A primera i segona ensenyança, així com en batxillerat i equivalents, es farà el cribratge periòdic setmanal i a partir dels cinc positius en una aula se seguirà un protocol específic amb un cribratge entre el segon i el tercer dia. Actualment, hi ha 284 aules sota vigilància, 53 de les quals de manera activa (total, 17 i parcial, 36) i 231 de forma passiva.

D’altra banda, el Govern va informar ahir que comprarà un total de 100.000 tests d’antígens a un preu d’1,85 euros que distribuirà a les farmàcies per a la població resident i transfronterera, un acord que encara està pendent de tancar amb el Col·legi de Farmacèutics i que s’anunciarà aquest dimecres. El preu de venda al públic serà inferior al d’Espanya.

A partir d’aquesta setmana, l’Executiu farà dos consells de ministres: un dilluns només sanitari i un altre dimecres amb la resta de temes, mentre divendres manté l’actualització sanitària.

Una càrrega viral baixa, la responsable de possibles discordances entre les TMA i PCR

El Govern ha reconegut tenir constància d’alguna queixa per part de la ciutadania en què s’alerta de resultats discordants entre una prova TMA practicada per Salut i una PCR realitzada en un laboratori privat durant el mateix dia. Arran d’una resposta escrita de l’Executiu a la consellera general no adscrita, Carine Montaner, Joan Martínez Benazet indica que malgrat que totes dues proves tenen una especificitat superior al 98%, cosa que permet afirmar que «es generen pocs falsos positius», un pacient que se sotmet a les dues proves el mateix dia pot generar resultats discordants si gaudeix «d’una càrrega viral molt baixa», ja que no serà detectable en una PCR, però sí en una TMA. En cas de discrepància, «la TMA té una especificitat superior a la de la PCR i hauria de prevaldre com a criteri de decisió», conclou el ministre de Salut.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu