El Periòdic d'Andorra
Nou reglament

La CASS actualitza la cobertura d’ulleres i lents de contacte amb un major finançament per a infants i joves

El nou reglament incrementa la freqüència del reemborsament, incorpora vidres especials i adapta les tarifes al cost real de les prestacions

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres el nou reglament que regula el finançament públic de les ulleres i altres dispositius òptics a càrrec de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). La ministra de Salut, Helena Mas, ha detallat en roda de premsa que la norma entrarà en vigor l’1 de juliol i que adapta la cobertura “al context actual” per millorar l’accessibilitat a la correcció visual, especialment en les etapes més sensibles del desenvolupament.

Amb la nova regulació, es finançarà un canvi d’ulleres anual per als menors de 6 anys i bianual per als joves d’entre 7 i 21 anys. Per als majors de 21, es manté el reemborsament cada cinc anys. Tanmateix, en qualsevol franja d’edat, la CASS cobrirà unes noves ulleres sempre que es detecti un increment igual o superior a una diòptria en el termini d’un any.

Mas ha assenyalat que l’objectiu d’aquest canvi és “potenciar la cobertura en edat pediàtrica”, atès que el desenvolupament visual és especialment crític entre els 0 i 6 anys. El reglament substitueix l’anterior sistema, que establia un finançament cada tres anys per als menors de 16 anys i cada cinc per als majors. A més, inclou la cobertura de vidres especials com filtres, vidres polaritzats, fotocromàtics o prismes per a persones amb patologies diagnosticades que generen fotosensibilitat, com ara l’albinisme o certes afeccions de la retina.

Com a novetat, també es contempla la compatibilitat entre el finançament d’ulleres i el de lents de contacte – les habituals lentilles -, sempre que es compleixin determinats criteris clínics. En concret, es reemborsarà anualment el cost de les lents per a persones amb miopia igual o superior a 8 diòptries, hipermetropia de 6 o més, astigmatisme de 4 o més, o bé patologies específiques de la còrnia. Aquesta mesura, segons Mas, busca garantir “una bona qualitat visual per a aquelles persones que depenen de les lents de contacte per al seu dia a dia”.

També s’actualitzen les tarifes de reemborsament de les ulleres, lents i vidres especials segons els costos actuals, establint una tarifa màxima de referència en funció del tipus de vidre (monofocal o progressiu) i de les diòptries. El reemborsament serà del 75% si es respecta el circuit de la via referent, que exigeix la presentació de la recepta d’un oftalmòleg i la factura de l’òptica. En el cas de les lents de contacte i els vidres terapèutics, caldrà a més una entesa prèvia amb la CASS.

La ministra ha remarcat que “adaptem, així, al context actual les condicions de finançament i augmentem les tarifes de responsabilitat de la CASS més enllà de l’IPC i d’acord amb el cost actual de les prestacions”. En aquest sentit, ha afegit que aquest reglament no s’actualitzava des del 2009 i que el nou text respon a dues motivacions: d’una banda, una avaluació tècnica interna del Ministeri de Salut, i de l’altra, les demandes externes dels col·legis professionals, entitats i ciutadania.

Pel que fa a l’impacte actual de la prestació, la titular de Salut ha informat que enguany ja s’han beneficiat del finançament òptic unes 3.800 persones de totes les edats. No obstant això, ha puntualitzat que aquesta xifra correspon al nombre de persones amb reemborsaments, no al total de productes finançats. Les prestacions òptiques representen actualment un 0,22% del conjunt de despeses de reemborsament de la CASS, una proporció que podria variar segons l’evolució de la demanda, especialment entre infants i adolescents.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu