El cap de Govern, Toni Martí, el ministre de Finances, Jordi Cinca, la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, i diversos representants de totes les entitats que integren la patronal, es van reunir ahir per posar sobre la taula els diferents temes que preocupen als membres de les entitats empresarials.
Havent sortit de la reunió, i en representació de tota la patronal, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, va destacar el fet de poder mantenir aquestes trobades amb el Govern com un acte d’apropament i va mostrar l’acceptació per part de la patronal vers l’augment del 2% en la cotització de la branca general anunciada recentment pel cap de Govern, un fet que en un principi la patronal rebutjava.
Tot i això, Altimir va reconèixer que veuen bé aquesta mesura sempre i quan la intenció del Govern sigui «dur a terme les reformes sanitàries que nosaltres demanem, que creiem que és així». En referència a aquest fet, Cinca va assegurar que el Govern tampoc vol seguir aplicant «mesures conjunturals» –com l’augment puntual de les cotitzacions– sinó que té present que cal abordar una reforma estructural per fer assumible la despesa sanitària.
D’aquesta manera, Cinca va remarcar que es queda amb el fet que la patronal demana que l’augment no sigui una mesura aïllada, «que només es vulgui abordar la problemàtica del dèficit sanitari a través d’una apujada de les cotitzacions» i és que per baixar més les despeses «hem de fer-ho amb mesures estructurals», un fet que l’Executiu assegura que es tindrà en compte i que s’intentarà que aquesta modificació vagi acompanyada «de mesures de contenció de la despesa i del replantejament del model sanitari».
En aquest sentit, Cinca va assegurar que la ministra Ferrer ja està treballant en aquestes reformes amb un pla, «potser el més ambiciós que s’ha plantejat mai en aquest àmbit». Una iniciativa que està prevista que es comenci a aplicar a principis de l’any que ve.
Mantenint les Reformes / Durant la reunió també es va establir que el Govern no pujarà més les cotitzacions –a banda del 2% ja anunciant–. Un fet que Altimir va celebrar i aprovar esperant que el Govern compleixi el compromís i no faci més augments en aquest camp.
D’altra banda, Cinca va remarcar que es manté la voluntat d’apujar el salari mínim de cara a l’any que ve en un 1,5% fins aconseguir que, al final de mandat, representi el 50% del salari mitjà. A més, l’Executiu va assegurar que aquest augment es calcularà amb els mateixos criteris que s’han seguit fins ara, partint d’un salari mitja que està al voltant dels 2.000 euros. Una pauta amb la que la patronal no hi està d’acord, «demanem al Govern que canviï el sistema per calcular aquest salari mitjà, ja que considerem que no s’adequa a la realitat».
Per la seva part, Cinca va reconèixer que la manera de comptabilitzar el salari mitja, potser no és la més estandarditzada i és diferent a la que hi ha establerta als països veïns com Espanya o França, ja que per calcular aquesta xifra, a Andorra «no es té en compte només el salari, sinó que es tenen present totes les retribucions que rep el treballador, com ara les dietes o les hores extres», i la patronal creu que això distorsiona la xifra final i l’allunya de la realitat.
En la reunió també es van contemplar els diferents punts que va plantejar la CEA fa uns dies on proposava un seguit de mesures urgents d’activació econòmica i demanava que s’establís un calendari. D’aquesta manera, el Govern s’ha compromès a revisar el document, i en un termini de 15 dies, establir un calendari per les propostes i determinar quines poden ser assumibles pel Govern i ja es poden calendaritzar, i quines no i per tant s’han de descartar.
Tot i això, –de les més de 30 iniciatives proposades per la CEA– Cinca va comentar que es desestimaria, almenys per ara, l’augment de l’edat de jubilació fins als 67 anys. «Fa un any i mig ja es va descartar aquest aspecte, ja que l’estalvi que suposava per al sistema de pensions era molt petit en comparació amb l’impacte que podia generar». Però és cert que les dificultats estructurals que presenta el sistema de pensions «fan que el Govern tingui l’obligació d’anar analitzant permanentment totes les opcions que puguin allargar la vida del fons» i per tant, és possible que la iniciativa es torni a estudiar.