Fa dos anys, la Unesco va proclamar el dia 3 de novembre com el Dia Internacional de les Reserves de la Biosfera, amb la finalitat de destacar la importància d’aquests espais naturals en la conservació dels ecosistemes i de biodiversitat, promovent la investigació, el desenvolupament sostenible i la manera de prendre decisions al voltant de la cura del medi ambient. La creació d’aquest dia internacional, el 2021, va ser una iniciativa de la Comissió de Ciències, i va ser aprovada a la 41a Conferència General de la Unesco.
Una Reserva de la Biosfera neix quan es crea un consentiment entre els habitants d’un territori i la voluntat que tenen de portar una vida més sostenible. L’objectiu principal és trobar un equilibri entre la conservació dels recursos naturals, el patrimoni cultural i la vida humana.
S’estima que uns 124 països tenen Reserves de la Biosfera, i es comptabilitza que hi ha 714 espais que estan catalogats com a Reserves de la Biosfera.
Un d’aquests països és Andorra, i concretament la parròquia d’Ordino. L’octubre de 2020, després d’un llarg procés, que va durar aproximadament un any, la parròquia d’Ordino va entrar a formar part de la llista de la Unesco com a Reserva de la Biosfera. Ordino és l’única parròquia del país que té aquest distintiu. Aquesta va ser una gran notícia pel Principat, ja que va portar un reconeixement a nivell internacional i va convertir a la parròquia en un espai d’aprenentatge, innovació i experimentació al voltant de la sostenibilitat, i fomentar l’intercanvi d’experiències i coneixements.
La candidatura va començar amb un procés participatiu per recollir inquietuds i opinions i definir prioritats. Aquest reconeixement va ser possible en gran part, gràcies a tots els residents de la parròquia, que es van comprometre a viure un estil de vida molt més sostenible, per tal d’aquest objectiu.
QUÈ ES POT FER A LA RESERVA DE LA BIOSFERA D’ORDINO
Tot i ser una reserva, es poden fer moltes activitats i esports de muntanya. Aquest tipus de reserves tenen tres tipus de zones molt específiques, segons el tipus d’activitat que es fa en cada una d’elles. La primera és la coneguda com a zona nucli, és a dir la que protegeix la biodiversitat d’Ordino. El parc natural de la Vall de Sorteny forma part d’aquesta zona. Es tracta d’un espai protegit on es permet fer rutes de senderisme i de turisme sostenible, i permet conèixer de primera mà la flora i la fauna única dels Pirineus, i on també es pot fer rutes en família per conèixer la naturalesa de la parròquia.
La segona seria la zona tampó, on es poden trobar els boscos i llacs d’Ordino. Un exemple perfecte d’aquest cas són els Llacs de Tristaina, on es pot anar a passejar en família o fer activitats esportives.
Finalment, hi ha la zona de transició, on es troben les zones urbanes d’Ordino, com per exemple l’estació d’Ordino Arcalís, convertint-se en espais destinats al desenvolupament econòmic i social de la parròquia.
PROJECTES D’ORDINO
Des que la parròquia va ser anomenada Reserva de la Biosfera, s’ha fet una gran feina de conscienciació i es continua treballant diàriament per a transmetre els valors dels països que són Reserva de la Biosfera, i incorporar-los en el dia a dia dels residents. Per aquest motiu s’han creat projectes com La Casa de la Muntanya, un espai on els turistes poden trobar tota la informació necessària per conèixer les particularitats de l’entorn natural d’Ordino, i organitzar sortides amb guies especialitzats en activitats de muntanya.
Una altra de les accions que s’han desenvolupat és l’educació ambiental a les escoles i la transició a productes de quilòmetre 0, amb l’objectiu de sensibilitzar i transmetre els valors de la Reserva de la Biosfera.
RINS
Andorra Recerca i Innovació van presentar en marc de la celebració del tercer aniversari de la declaració d’Ordino com a Reserva de la Biosfera, el passat dissabte, les rutes sonores, fruit del microprojecte anomenat Ruta Inclusiva Natura Sonora (RINS). Per aquest motiu, es van crear quatre pòdcast, en els quals va participar un equip multidisciplinari d’experts, amb biòlegs, enginyers forestals, ecòlegs, geòlegs, historiadors, especialistes en bioacústica i guionistes de documentals de natura.
10 empreses tenen el segell que acredita el seu compromís
Nou empreses de la parròquia d’Ordino ja han rebut el segell de la Reserva de la Biosfera com a empreses compromeses i una altra compta amb la certificació de productes agrícoles i artesanals. D’aquesta manera, continuen augmentant el nombre de negocis que s’interessen per aquestes dues certificacions creades per a donar un reconeixement a aquelles empreses que es comprometen amb un treball de qualitat, modern, sostenible inclusiu i amb essència de muntanya.