L’Euromarxa, una protesta organitzada per diversos moviments socials, organitzacions polítiques i sindicals que vol rebutjar la política fiscal europea, el Tractat de Comerç entre la Unió Europea (UE) i els Estats Units, així com la inclusió dels paradisos fiscals, va arribar ahir a les 13:00 hores al Principat sota el suport de Podem Andorra i la Unió Sindical d’Andorra (USdA).
Els representants de la iniciativa, Maribel Martínez i Rafael de la Rubia, van destacar que amb aquesta marxa es pretén donar «una senyal a Europa proposant un nou model d’aquesta, on no només siguin les institucions europees les que construeixen sinó que també siguin els ciutadans els qui participin en aquesta gran construcció comuna».
Per tant, els manifestants volen crear una «altra ruta on els drets humans, la sanitat, la salut i l’educació siguin aspectes molt més prioritaris».
D’altra banda, tot i que Andorra ja no està definit com a tal, els impulsors també van acusar al Principat de seguir sent «un paradís fiscal», argumentant que ho demostra el fet que des d’Espanya s’ha demanat informació sobre casos d’evasió com el cas Pujol i «sempre s’ha rebut una negativa a donar aquests documents que es demanaven» a més, «des d’Andorra només s’ha donat curs a 4 comissions rogatòries de les 22 que ha presentat Espanya», un fet amb el que els participants andorrans hi van coincidir.
D’aquesta manera, arribant des de la Seu d’Urgell, prop d’unes 200 persones van baixar dels autobusos i cotxes particulars per emprendre una marxa reivindicativa al llarg de les zones més conegudes del Principat. Els manifestants van iniciar el recorregut a la Batllia i van seguir amb peu ferm fins el Govern, on van llegir el seu manifest i van reprendre la marxa fins les seus dels diferents bancs del país. Finalment, fent un recorregut per l’avinguda Meritxell, els caminants es van esvair per seguir el seu recorregut fins a Brusel·les, el punt final on els manifestants acabaran la marxa i projectaran les seves inquietuds.
A crits de «no volem el frau de l’evasió fiscal», «fora el conveni de doble imposició» i «dret a l’atur i dret a la vaga», els manifestants acompanyaven els seus passos, uns amb màscares blanques, altres amb túniques o sotanes i d’altres amb la samarreta d’Euromarxa per donar visió als diversos punts que demanaven.
El manifest es va iniciar l’1 d’Octubre a Gibraltar i continuarà fins el 17 d’aquest mateix mes posat fi a la marxa un cop s’hagi arribat a la seu de la UE. En el seu discurs, els defensors van destacar que cada cop «més persones, ciutadanes de l’anomenada Unió Europea, acaben el dia perdent la seva feina o veient-se qüestionats i minvats dels seus drets a un habitatge i una salut digna, a una educació igualadora o unes pensions suficients».