Si bé la vacuna contra la Covid-19 es presenta com la solució a la crisi sanitària iniciada a principis de l’any 2020, aquesta no serà obligatòria per a la població andorrana. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, manté que seria «un error» imposar-la, tot i que s’ha d’intentar aconseguir la màxima adhesió. Per la seva part, la consellera general del grup parlamentari de Terceravia Carine Montaner celebra que l’Executiu hagi optat «per deixar «plena llibertat al poble andorrà en el seu conjunt» en aquest tema.
Un dels motius principals pel qual Montaner defensa que sigui voluntària és que «molts professionals de la salut saben que hi ha moltes incerteses al voltant d’aquestes vacunes», una qüestió que justifica amb el fet que «la major part dels sanitaris no volen vacunar-se» perquè la «qualifiquen de gran experiment científic». En aquest sentit, ressalta que «grans científics i grans professors alerten dels riscos potencials d’aquestes vacunes» i alerta que «no tenim retrospectiva» ni tampoc «coneixem els efectes secundaris» o «la resposta immunitària del cos».
De fet, conscient d’això Benazet va apel·lar a la responsabilitat dels sanitaris perquè es vacunin en tant que són personal que es troba a primera línia i que està atenent a persones de col·lectius especialment vulnerables, com la gent gran. Amb tot, però, la vacunació sembla provocar cert respecte als professionals, ja que en són menys partidaris en comparació amb la ciutadania.
Segons els experts, que tampoc es posen d’acord sobre la seva eficàcia i immunització davant la Covid-19, els punts a favor d’establir la vacunació obligatòria, almenys en alguns col·lectius, és reduir el risc de transmetre el virus i protegir la població més vulnerable. Per contra, però, l’escassetat de dades limitades sobre la seguretat i l’eficàcia a llarg termini posa en dubte que el vaccí previngui la transmissió del virus.