Aquest dilluns de Pasqua és, sens dubte, el més peculiar dels últims anys. Avui la majoria de padrins no podran portar la mona als seus fillols i filloles, però això no impedirà que les famílies que ho desitgin gaudeixin del tradicional dolç en petit comitè. Fa dies que les pastisseries del país, considerades servei essencial, treballen per adaptar aquesta tradició al confinament i, malgrat que quasi totes donen el dia per perdut econòmicament, estan convençudes que l’alegria dels beneficiaris ho compensarà. «En aquests moments una bona mona fa més falta que mai», afirma l’Helena Manteiga, responsable de la Fleca Font. «Com a mínim, que tinguem una mica d’alegria…», ja que, habitualment, aquest acostuma un dilluns de glòria per al sector amb un 25% o 30% de la facturació anual.
Des de divendres passat, tant l’Helena com els seus companys, treballen a contrarellotge per treure del forn el munt de comandes que han rebut. «No les sabria quantificar exactament, però tenim moltes. Moltes més de les que ens pensàvem, però ja veiem que ni el confinament pot amb la mona. Valdrà la pena l’esforç», afirma la responsable. Per fer les coses més fàcils, explica, s’ofereixen dues opcions: o el client l’encarrega per telèfon i la va buscar a la seva granja habitual o ells les preparen per a domicili. En cas que així sigui, des de la fleca se segueixen totes les mesures higièniques i de seguretat estipulades pel Govern, ja que aquesta opció és pràcticament inèdita i «cal fer les coses bé».
Malgrat la feinada que suposa elaborar desenes de mones, «tant de bo en féssim més», lamenta l’Helena, tot admetent que en comparació amb l’any passat el gruix de treball a la granja, com a tot arreu, ha disminuït considerablement. «I més tenint en compte que les grans empreses, com la nostra, hem hagut de tancar temporalment algunes botigues», puntualitza la mateixa responsable.
El que també ha baixat és la mida de les mones, que han passat de fer-se per a una desena de persones a ser format familiar, amb entre quatre i sis racions. Fins i tot, els pastissers més enginyosos han creat mones individuals a preus molts assequibles.
‘Cap nen sense mona’
A Catalunya, on la tradició és més viva que mai, el Gremi de Pastissers de Barcelona i centenars d’establiments de la ciutat i altres poblacions fa uns dies van engegar la campanya Cap nen sense mona que consisteix en la coordinació en línia de totes les pastisseries participants perquè els padrins trobin la mona ideal i la facin arribar als seus fillols sense sortir de casa. A més, el gremi espera que pel pròxim 1 de juny, i festiu de Segona Pasqua, el distanciament social hagi acabat i es pugui celebrar un segon dia de la mona, aquest sí, amb tota la família.