Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

L’USdA alerta que s’estan pagant salaris de «misèria»

Ubach remarca que s’han de pujar tots els sous i les pensions, i arreglar el problema de l’habitatge

El Departament d’Estadística presentava ahir les xifres del salari mitjà al país. El total del declarat al novembre a la CASS era de 2.025,66 euros, mentre que en l’últim any és de 2.142,20. Aquestes dades per a l’USdA són del tot fictícies i no s’acosten a la realitat, esgrimint precisament que els sous que s’estan percebent en l’actualitat i el preu de l’habitatge provocarà en breu que els treballadors qualificats no vinguin al país, mentre que els que hi són marxaran per tenir una millor qualitat de vida.

A pesar de les variacions en les retribucions als assalariats, amb un 0,8% de més respecte al mateix període dels dotze mesos anteriors, el president de l’USdA, Gabriel Ubach, considera que les xifres presentades «no representen la realitat», subratllant que «més de la meitat de la població andorrana està cobrant una misèria de salari, i de les pensions ja no en parlem». Aquests dos aspectes «fa molt temps vam dir que s’havien de pujar», però «el Govern no ho ha volgut fer» per solucionar-ho, desembocant a què «ens trobem com estem avui en dia. El salari mínim a Espanya ja ens ha passat per davant. Això tard o d’hora es pagarà car, perquè cada vegada serà més difícil trobar treballadors qualificats que vinguin a Andorra. Per cobrar menys i pagar molt més de pis, la gent s’estarà a casa seva».

Vaticina que «d’aquí a molt poc temps la gent ja ni es plantejarà venir a Andorra. A més, els pocs treballadors qualificats que quedin començaran a marxar fora. Aquesta és la realitat del país». Ubach demana que es comenci a actuar de manera efectiva, ja que amb la llei de mesures urgents «no hi ha suficient». «El que no podem fer és pujar únicament el salari mínim interprofessional perquè aviat quasi tots l’estarem cobrant si continua així. Aquí s’han de pujar salaris i pensions en general». S’han de prendre decisions «per recuperar el poder adquisitiu perdut», perquè «la classe mitjana andorrana se l’ha carregat. Hi ha un abans i després del Govern de DA»

Mesures efectives

Restablir drets i situacions laborals i socials són elements que des de l’USdA reclamen amb insistència. «Altres països estan recuperant tot el que es va perdre durant la crisi. Aquí si continuem amb les polítiques que està portant el Govern entrarem en una segona crisi, que ja està anunciada, quan encara no haurem pal·liat els efectes de la primera. Això farà que serà impossible pel sector productiu d’Andorra apujar salaris i pensions», exposava Ubach. Per aquest motiu «ens hem de mirar països que funcionen. Hi ha grans ciutats com Barcelona, Berlín i Viena que estan treballant per poder tenir pisos de protecció oficial, i amb això ja limites molt l’alta especulació que hi ha en el sector immobiliari», sumant que «el nivell de vida a Andorra està sent molt alt i s’ha de treballar moltíssim a equilibrar el que són salaris amb la vida real. També en la conciliació laboral i familiar».

Per augmentar salaris «s’ha de tenir una projecció. Igual que el Govern va ser valent per congelar 10 anys salaris i pensions, ara ho ha de fer per fer un pla progressiu per poder recuperar tot el que s’ha perdut durant aquests 10 anys. Els altres països ho estan fent». La vivenda és un altre aspecte a solucionar i «l’única manera d’aconseguir un parc d’habitatge relativament ràpid, encara que ja anem molt tard, és ajudar al promotor i que faci alguns pisos que no es venguin o lloguin a preu de mercat. Que sigui a un més raonable», perquè «ni comuns ni Govern tenen diners per destinar a la vivenda pública» i es dediquen a «realitzar sessions per construir».

Creixen els aturats

El Servei d’Ocupació va concloure el mes de gener amb un total de 427 inscrits, que suposa un 9,5% més que al desembre, i un 2,6% superior a fa un any. Respecte a les persones que reben una prestació econòmica per desocupació involuntària, al gener eren 27, un 92,9% més que el mateix mes del 2018. Més de la meitat tenen entre 40 i 59 anys i un 51,9% són homes. Per nacionalitats, un 51,9% són espanyols i un 29,6%, andorrans.

Augment del nombre d’empreses actives

Les empreses actives amb les quals va finalitzar el 2016 el Principat van ser 6.735, significant un augment 8,9% en comparació a l’any anterior. Aquesta és la variació més important respecte als tres anys precedents. El 85% eren empreses del sector serveis. Del total de 36.294 ocupats registrats el 2016, el 82,1% es trobava exercint les seves funcions en aquest sector, convertint-se en un augment del 6,1%. Respecte al volum de negoci destaca la secció de comerç, amb més del 51% dels ingressos totals generats durant el període considerat. Les activitats relacionades amb l’hostaleria són el 8,2% del total de volum de negocis.

Les importacions durant el mes de gener van tenir un valor de 111,01 milions d’euros, convertint-se en una pujada del 2,7% respecte al mateix mes de l’any anterior. En l’acumulat dels darrers dotze mesos tenen un valor de 1.380,86 milions d’euros, el que suposa una variació percentual positiva del 0,6%. Respecte a les exportacions, el mes de gener van sumar 8,07 milions d’euros, amb una variació percentual positiva del 22,3% respecte al període anterior. En l’últim any, tenen un valor de 115,27 milions, un 4,6% més. La importació de carburants el mes passat va ser de 19,37 milions de litres, amb una variació positiva del 1,2%.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu