Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

L’única imprudència de l’alpinista, «fer la ruta en solitari»

  • El Club Pirinenc Andorrà es reuneix avui amb la família per gestionar l’assegurança

C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vista des de l’helicòpter de recerca de la zona on van trobar el muntanyenc, assenyalada en vermell Foto: GUÀRDIA CIVIL

Gerardo Vicente era un muntanyenc expert i amb moltes ascensions complicades a l’esquena. L’exigència del Mont Perdut, malgrat ser molt elevada, s’adaptava al seu nivell i condicions físiques, van assegurar ahir des del Club Pirinenc Andorrà, d’on n’era soci. Per tant, i malgrat l’espectacularitat de la zona on va tenir l’accident mortal, la ruta i la preparació eren les adequades per afrontar l’ascensió. L’única negligència que hauria comès va ser la de «fer la ruta en solitari», segons van opinar fonts del Club Pirinenc Andorrà.

De fet, l’anar sense acompanyant és un dels aspectes que lamentava la pròpia Guàrdia Civil aquests darrers dies i que recorda a tots els muntanyencs que cal evitar. El propi exemple, aquesta última setmana, marcada per quatre operatius de recerca d’excursionistes desapareguts a les muntanyes del Pirineu d’Osca. Tres d’ells (entre els quals la del resident andorrà), van acabar amb la localització dels cossos sense vida. Però des del Club Pirinenc exposen que tot i conèixer la perillositat d’anar sense acompanyant, «tots ho acabem fent» alguna vegada. En resum, van manifestar ahir, el que li va passar a Vicente, «ens hauria pogut passar a tots». Això si, fent la ruta en grup «les possibilitats de rescat amb èxit haurien estat més elevades».

Vicente va caure per una esquerda de les glaceres de la part més elevada del Mont Perdut. Es trobava en mal estat degut al desgel. A més, i també per aquest darrer motiu, a la canal per on va caure, d’alguns metres d’alçada hi havia aigua acumulada. Malgrat aquest desgel, però, les baixes temperatures d’aquests darrers dies també van ser fatals. I tot sumat a la complicada operació de rescat que comportava treure el cos sense vida de Vicente, a molta profunditat i amb unes parets de gel i terra inestables. L’operatiu va durar gairebé cinc hores des de que va ser localitzat pel grup de muntanya de la Guàrdia Civil. Feia sis dies que la família havia denunciat la seva desaparició.

INCINERACIÓ A OSCA / El cos de Vicente, de 42 anys i natural de la Rioja, serà incinerat a Osca i les cendres seran trasllades a Salamanca, d’on era originària la seva família. L’autòpsia ha d’acabar de determinar amb exactitud si a més del mal estat del gel per on va caure existeix algun motiu físic que expliqui la tragèdia.

D’altra banda, la parella de Vicente i la seva germana, que han estat les que han mantingut una comunicació més fluïda amb Andorra, es reuniran avui amb la junta del Club Pirinenc Andorrà per gestionar el tema de l’assegurança. Vicente estava federat a Andorra, motiu pel qual li correspon una assegurança amb els seus propers com a beneficiaris.

Ahir van ser nombroses les mostres de solidaritat amb la família de Vicente. El propi Club Pirinenc Andorrà va donar les gràcies «en el nostre nom i en el de la família» per les mostres de suport rebudes, «especialment al gairebé centenar de voluntaris, que es van oferir per col·laborar». També van expressar el seu condol, en nom de tot l’equip, la Federació Andorrana de Muntanyisme.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu