Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

L’Executiu ofereix un Pacte d’Estat per millorar el sistema sanitari

El PS avança que farà un text propi perquè entén que l’original no té visió a llarg termini

El cap de Govern, Xavier Espot, juntament amb el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, van presentar ahir la proposta del Pacte d’Estat de Salut als representants dels cinc grups parlamentaris que configuren el Consell General, i per reprendre els treballs iniciats en aquest sentit abans de la crisi sanitària del coronavirus. De fet, tal com va detallar el Govern a través d’un comunicat de premsa, Espot va incidir que, ara més que mai, cal treballar de manera conjunta per afrontar els grans reptes actuals i futurs, i així establir un sistema sanitari sostenible que garanteixi una atenció de qualitat a la ciutadania.

El text té com a objectiu una entesa entre l’Executiu i els representats al parlament per dur a terme, a mitjà i llarg termini, un seguit d’accions per evolucionar i millorar el sistema sanitari del Principat. En línies generals, els grans compromisos del Pacte d’Estat de Salut es tracen amb l’enfortiment de la governança del sistema, l’adequació dels recursos humans i materials i la millora d’un sistema d’atenció centrat en la persona. D’altra banda, la proposta recull com la gestió de la pandèmia s’ha basat principalment en la difusió i el control de les mesures de protecció que cal seguir, la ràpida detecció del virus i l’aïllament dels positius i dels seus contactes, i l’adequació de l’assistència sanitària i la vacunació. 

La proposta també contempla la coordinació establerta amb els prestadors sanitaris, els col·legis professionals, les associacions, la resta dels ministeris, els comuns i altres institucions. Finalment, el text compartit fa palès com l’emergència sanitària ha de suposar una oportunitat per millorar el sistema sanitari del país.

A banda d’Espot i Benazet, van prendre part de la trobada Carles Enseñat, del Grup Parlamentari Demòcrata; Ferran Costa, del Grup Parlamentari Liberal; Carles Naudi, del Grup Parlamentari Ciutadans Compromesos; Pere López, del Grup Parlamentari Socialdemòcrata; i Joan Carles Camp, del Grup Parlamentari Terceravia+Unió Laurediana+Independents.

Contraproposta del PS

Per la seva banda, des del Partit Socialdemòcrata van posar de manifest la seva voluntat de fer una contraproposta al document, ja que tal com va declarar López, els socialdemòcrates no estan d’acord amb el document que l’Executiu els va lliurar perquè «hi ha molts punts que no formen part de la visió a llarg termini que ha de tenir un Pacte d’Estat de Salut». «El document que tenim damunt la taula no correspon pròpiament a aquesta idea d’un Pacte d’Estat i entra en un detall de feines que són més pròpies gairebé de la feina del dia a dia del Ministeri de Salut», va incidir el socialdemòcrata. En concret, alguns dels aspectes els quals el PS vol que quedin recollits al Pacte d’Estat és l’ecofinançament, la sanitat gratuïta en certs casos, la regulació de l’activitat dels professionals sanitaris, i una sanitat més propera i amb una cartera de serveis més extensa.

Així mateix, des de Terceravia, Camp va assenyalar que «la pandèmia ens ha ensenyat la importància de tenir un sistema sanitari fort», i va avançar que «treballarem el text que ens ha fet arribar l’Executiu i, llavors, farem les nostres aportacions i comentaris entorn del contingut del document que ens ha entregat Govern».

La pròxima reunió pel Pacte d’Estat de Salut està prevista pel pròxim 15 de desembre. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu