Vallnord-Pal Arinsal va posar ahir punt final a la temporada d’esquí 2020-2021 amb un descens de les vendes del 88%. Segons van indicar des del domini, aquesta disminució dels ingressos es deu, en gran part, a les restriccions de mobilitat dels clients habituals.
De fet, segons van assenyalar, s’ha viscut una temporada de 93 dies, després de posposar l’obertura de pistes –prevista pel 5 de desembre– fins al 2 de gener, amb una venda de 57.973 dies d’esquí, el que representa un 11% respecte a la darrera temporada sense pandèmia, és a dir, la 2018-2019.
Referent a l’oferta d’activitats alternatives a l’esquí, des de Vallnord-Pal Arinsal es van mostrar satisfets de l’acollida que han tingut, tot i els resultats inferiors a anys anteriors. En aquest sentit, van recordar que Pal estava destinada a la pràctica d’equí alpí, mentre que Arinsal la van enfocar a la pràctica d’esquí de muntanya, raquetes de neu i altres pràctiques que no fossin l’esquí alpí.
Les restriccions també van afectar les escoles d’esquí. Segons van apuntar, el nombre d’infants inscrits va disminuir un 18%, respecte a la temporada 2019-2020, i van acollir 900 alumnes.
Per poder contrarestar els efectes negatius de la pandèmia, des del domini es van oferir polítiques i garanties flexibles en els forfets de temporada. Una iniciativa ben acollida entre els clients, ja que, com apunta l’estació, de tots els forfets de temporada, «només un 11 % dels clients ha sol·licitat el retorn del seu passi, però la resta ha preferit quedar-se’l». Cal recordar que les persones podien sol·licitar el retorn del forfet de temporada amb dues opcions: econòmica o bescanvi per la temporada vinent.
Finalment, van assenyalar la bona acollida que ha tingut el forfet Natura, un passi vàlid per l’hivern i l’estiu per a la pràctica d’esquí de muntanya, raquetes de neu i altres que no siguin l’esquí alpí amb accés a remuntadors i descomptes a les estacions. De fet, van afirmar que s’han venut més de 600 passis de temporada, que es podran fer servir a l’estiu.
Tot i els resultats, el domini esquiable es va mostrar satisfet per l’organització dels Campionats del Món d’Esquí de Muntanya Comapedrosa Andorra en què, gràcies als protocols sanitaris establerts i sense la presència de públic, es va poder realitzar l’esdeveniment sense cap contagi de Covid-19. De fet, van apuntar que en el transcurs la competició es van realitzar un total de 730 testos tant a corredors, personal i voluntaris. Un esdeveniment que gràcies a la seva eficàcia ha permès la confirmació de l’acollida de la Copa del Món al mes de gener del 2022.
Vallnord-Pal Arinsal vol passar pàgina de la temporada d’hivern i ja es fixa en l’estiu que, si la situació sanitària ho permet, donarà inici amb l’obertura del Refugi el pròxim 4 de juny el Vallnord Bike Park la Massana, l’11 de juny; i el Mountain Park, el 19 de juny.
Grandvalira, «dia a dia»
La temporada a Grandvalira tampoc ha estat fàcil. De fet, el Director General de Grandvalira-Nevasa, Juan Ramón Moreno, va reconèixer que ha estat una temporada «dolenta» en què «han anat dia a dia», en funció de les restriccions que hi havia al país i als països veïns, que han condicionat molt el nombre de persones que habitualment van a les seves pistes.
A l’espera del balanç oficial i saber amb exactitud els números amb els que tanquen aquesta temporada d’hivern, Moreno va apuntar que «haurem de mirar molt les inversions que realitzem i mesurar molt bé cada pas que fem».
Ja de cara a l’estiu, Moreno «espera que vagi millor» i posa les esperances en la vacuna que creu que és «fonamental».
Naturlandia obre la cota 1.600
Després de tancar les pistes i la cota 2.000 el 26 de febrer, per Setmana Santa van obrir les activitats de la cota 1.600 de Naturlandia «per primera vegada a la temporada» i que va permetre oferir oci a les persones que es van apropar durant aquests dies.
De fet, a falta també dels números oficials, des de l’entitat preveuen que en els resultats es veuran reflectits els efectes de la pandèmia amb números negatius.