- L’EAID va rebre fins al 31 de juliol 120 casos i 817 trucades telefòniques
- La parricida d’Escaldes continua ingressada i ha passat a disposició judicial
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY
- L’entrada al servei de l’Equip d’Atenció Integral a la Dona. Foto: TONY LARA
L’Equip d’Atenció Integral a la Dona (EAID) atén una mitjana de 17 casos al mes, si es té en compte que a final del mes de juliol passat l’EAID va atendre un total de 120 casos. La dona, presumpta autora de la mort del seu marit, encara està ingressada a l’hospital i sota custòdia policial. Passat el termini previst de detenció, 48 hores, ahir a la tarda va passar a disposició judicial. La Policia estava en espera de rebre l’informe mèdic que declarés la capacitat psicològica per prestar-li declaració.
Val a dir que l’EIAD va atendre l’any passat 182 casos, dels quals en
va tancar 89 i la resta van quedar oberts. Pel que fa als recursos d’acollida, l’any passat van oferir a 24 dones serveis d’hotel i dos d’allotjament familiar. En el que portem d’any han estat vuit els casos que han requerit allotjament hoteler i tres, familiar. Les trucades telefòniques són també una via per on moltes dones fan les seves consultes. L’any passat van ser 2.729 dones les que van trucar a l’EIAD, i fins al 31 de juliol van rebre 817 trucades.
Moltes dones que han sofert algun tipus de maltractament acudeixen a l’EAID perquè des de col.lectius com l’Associació de Dones
d’Andorra (ADA) els ho aconsellen, ja que moltes d’elles requereixen tractament psicològic.
A meitat d’aquest any l’ADA tenia comptabilitzades una seixantena de consultes de dones que demanen informació i es queixen de presumptes maltractaments. “No saben què fer i es queixen que han rebut algun tipus de maltractament, insults i també agressions, i moltes diuen que és el primer cop que ho fan”, explica la mediadora del col.lectiu i treballadora social, Elvira Geli. Davant d’aquests fets, des de l’ADA aconsellen que siguin denunciats al servei de la Policia. El col.lectiu dóna assessorament jurídic i acompanyament. La mediadora de l’associació explica que la majoria tenen por de denunciar el fet, i pel que fa a la separació “no és tant fàcil, perquè per una banda hi solen haver fills i per l’altra hi ha una alta dependència econòmica”, va explicar.
En general les dones que acudeixen a rebre informació i/o assessorament i que declaren haver estat
objecte d’algun maltractament declaren que s’esperaran per si es repeteix el fet i no ho denuncien des d’un primer moment.
Més del 30% de les dones maltractades acudeixen a l’EAID per iniciativa pròpia, el 31% ho fan després d’haver-ho denunciat a la Policia. L’abús psicològic és els tipus de maltractament més abundant, tot i que normalment no són objecte d’un únic tipus, sinó que les víctimes de violència de gènere són maltractades físicament, socialment, sexualment i econòmicament.
pgallego@andorra.elperiodico.com
Per a més informació consulti l’edició en paper.