Els comerciants dels principals eixos de la vall central consideren que la situació que viu actualment el sector serveis és suficientment dura per poder-se acollir als ERTOs, articulats a Andorra com a Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) i Reducció de la Jornada Laboral (RJL). Tal com va exposar la presidenta de The Shopping Mile, Sònia Yebra, l’actualització que el Govern va fer al respecte la darrera setmana, i que va presentar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, no s’acaba d’adequar a les necessitats actuals, i va assegurar que l’opinió de l’entitat que representa és que «ens hagués agradat que no calgués demostrar una baixada d’entre el 30 i el 50% de l’activitat».
Segons va defensar Yebra, «la situació que estem vivint, de no arribada de turistes, és suficient». I és que, tal com va calcular la mateixa, alguns negocis –entre els quals el seu propi– estan patint pèrdues al voltant del 90%.
A més, Yebra va destacar que la situació és complicada, no només per la manca dels visitants, sinó també perquè les mesures d’Andorra, de teletreball i poca relació social han comportat una davallada important també del client nacional. «Ets a la botiga i no tens ningú, i pel carrer es veu molt poca gent. És molt trist i fatal pels negocis», va apuntar.
D’altra banda, pel que fa a la tramitació dels ERTOs, la presidenta de The Shopping Mile també va desitjar que «esperem que la fórmula a l’hora de donar el vistiplau als ERTOs i altres demandes de les empreses sigui àgil i ràpida, i que ningú es quedi fora». En aquest sentit, molts establiments del sector comercial dels principals punts del país, com ho són el mateix centre i el Pas de la Casa, van optar per tancar i sol·licitar les STCT pels seus treballadors en el mateix moment en què els països veïns van anunciar tancaments perimetrals territorials i confinaments, si bé encara es mantenen a l’espera de la resolució i tampoc tenen clar quan podran recuperar l’activitat. «Del que es tracta al final és que, dins d’aquests criteris que han aprovat des del Govern, no quedi cap empresa fora de poder anar als ERTOs i, en definitiva, poder sobreviure», va subratllar Yebra.
Especificitats del sector
En aquest punt, el gerent de la CEA, Iago Andreu, no va voler fer declaracions al respecte –ja que l’Eix Central forma part de la confederació empresarial–, però sí que va demanar al Govern que «les fórmules siguin el més àgils i fàcils d’accedir possible» perquè «si una empresa no es pot acollir a un ERTO que sigui perquè no compleix els requisits i no per motius burocràtics». Tot i reconèixer que per accedir a un ajut cal demostrar prèviament que la continuïtat del negoci corre perill, Andreu va insistir en què «siguin els estrictament necessaris per completar totes les dades» i que «la paperassa» no es converteixi en un «obstacle o eina discriminatòria» per decidir qui s’hi pot acollir i qui no.
Amb tot, des de la CEA es van mostrar prudents amb la gestió de l’Executiu apel·lant al fet que «cada sector té les seves característiques» i des de l’entitat són partidaris que els ERTOs s’han d’allargar «allà a on siguin necessaris». «És a dir, a la primavera va ser una mesura molt generalitzada a la primavera, perquè el tancament va ser generalitzat, però segurament ara sigui més específica i, desitgem, que encara ho sigui més de cara al gener», va detallar Andreu, tot admetent que fins a la data els sectors més perjudicats són els del comerç i l’hosteleria. Així mateix ho va expressar el president de la CEA en l’entrega de premis de la confederació el mes passat. Gerard Cadena va assenyalar que «les STCT s’hauran d’adaptar a una nova realitat» i «ser menys generalistes i més quirúrgiques». De fet, el president va posar en relleu el paper actiu que la CEA va tenir en l’articulació dels programes de crèdits tous i les STCT i RJL i durant el confinament, quan es van posar en marxa reunions periòdiques amb les associacions sectorials vinculades al turisme, que al parer de Cadena, eren les que patien la crisi amb «més cruesa», i també amb la interlocució del Govern.
Cal recordar que actualment hi ha gairebé 2.500 persones que pateixen una STCT o RJL i que de l’inici de la pandèmia, el Govern ha entregat 38.071 prestacions tant a assalariats com a professionals per compte propi per un import de 29 milions d’euros, dels quals 25,4 milions s’han destinat a ajuts directes pels assalariats i autònoms i 3,3 milions han estat per pagar la part de la patronal a la CASS. També hi ha 926 inscrits al Servei d’Ocupació.