Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

L’Arxiu Nacional recupera el primer mapa oficial del Principat, del 1777

Sota la forma de quadríptic, s’han editat 1.300 exemplars adquiribles de la font cartogràfica / El manuscrit és obra de Lengelée, que apunta en les seves notes l’ajuda rebuda d’andorrans

El primer document amb què es va delimitar geogràficament l’Estat andorrà ja està a disposició de la ciutadania. Un quadríptic, del qual han estat editats 1.300 exemplars, inclou la Carthe Geographique de la Vallée d’Andorra que el 1777 l’enginyer Nicolas Lengelée –amb l’ajuda d’habitants– elaborava a instància del Consell General com a estratègia de les autoritats andorranes per a fer prevaler la neutralitat per la qual es regia el país, davant dels vaivens en les relacions entre els països limítrofes. 
 
Crèdit Andorrà ha estat l’encarregat d’editar les més d’un miler de publicacions amb què es permet difondre «la primera font cartogràfica oficial documentada d’Andorra», definida pel director de Secretaria General Tècnica de l’entitat, Agustí Garcia, com una obra excepcional. Fins el dia d’ahir, quan se’n va fer la seva presentació pública, l’original havia estat preservat a l’Arxiu Nacional, institució sobre la qual ha recaigut l’estudi i contextualització històrica del manuscrit. La seva autora, Cinta Pujal, va destacar-ne la importància no únicament per ésser gairebé un dels pocs mapes originals i per tant una peça valuosa del patrimoni cultural andorrà, sinó per «la seva riquesa» i «precisió toponímica». L’estudi pot consultar-se a través del web de l’entitat bancària. 
 
Rellevància del mapa/ Susanna Vela, cap de l’àrea d’Arxius i Gestió de Documents de l’Arxiu, va sintetitzar la rellevància del document destacant els apunts de Lengelée, on especificava la importància de matisar la «neutralitat» d’Andorra, no la seva sobirania. En el marc de la Guerra de Successió, la distinció va servir per evidenciar que el poder requeia sobre els dos senyors, d’una banda i, de l’altra, la inexistència d’una preferència per part d’Andorra vers cap d’ells.
 
Pujal va concloure la presentació del quadríptic destacant, a més d’una gran tasca «a nivell toponímic», la importància de l’escut dins del primer mapa individualitzat del país realitzat a escala i que, després de tancat a l’Arxiu fins el 1996, ara ja és a disposició de la ciuadania. 
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu