L’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) ha rebut fins a 250 declaracions per afectacions de pedregades a plantacions de tabac com a conseqüència de les tempestes registrades al llarg d’aquest estiu, que han tingut lloc a totes les parròquies malgrat afectar les diferents parts del territori en major o menor mesura. Ara s’està pendent del peritatge per determinar quin ha estat l’impacte exacte. Tot i així, el president de l’entitat, Xavier Coma, ja va avançar que el resultat és més d’un milió de plantes afectades.
Segons va recordar Coma, les pedregades més significatives es van registrar els dies 7, 20, 21 i 24 de juliol i el 9, 12, 16 i 18 d’agost. Sant Julià de Lòria va patir sobretot les dels dies 7, 21 i 24 de juliol, aquesta darrera «molt important», en paraules de Coma; Escaldes-Engordany es va veure afectada per la dels dies 7 i 20 de juliol; i a Andorra la Vella les precipitacions van malmetre plantes el 7 de juliol.
Continuant per les parròquies de més amunt, Canillo va patir els efectes de la calamarsa principalment a l’agost, els dies 9, 12 i 16, mentre que a Encamp les plantacions es van veure afectades els dies 7 de juliol i 16 d’agost. Pel que fa a la Massana, també va rebre les pedregades més importants aquest mes d’agost, quan els efectes de la pedra van ser especialment sonats els dies 12, 16 i 18. Finalment, a Ordino els danys més significatius es van produir el passat 12 d’agost.
A l’expectativa de la collita
Els colliters ja estan recollint el tabac, però han començat per les plantes que no estan afectades per la pedra
Ara per ara, els pagesos ja han iniciat la collita del tabac i, tal com va comentar Coma a l’ANA, seran els peritatges que han d’estar enllestits la setmana que ve els que determinaran la qualitat dels productes recol·lectats i els que definiran, per tant, si es tracta d’una bona collita o no. De moment, segons va concretar el president de l’APRA, els colliters han començat a recollir aquelles plantes que no estan afectades per la pedra i no serà fins al final que colliran aquelles altres que tenen forats o altres danys. De tota manera, sembla ser que la intensitat de les pedregades no ha estat tan elevada com en anys anteriors i fins i tot hi ha camps en què la collita s’ha pogut arribar a recuperar una mica.
Sant Julià, la més perjudicada
Arran de la mala meteorologia dels mesos de juliol i d’agost, la parròquia de Sant Julià va ser, de lluny, una de les que més va patir les conseqüències de la calamarsa, en opinió del classificador de tabac Toni Servat. «El mal temps ha trinxat el 70% del tabac que es conrea al quart d’Aixirivall; al quart de Fontaneda, les pèrdues ronden el 50% de la collita; mentre que a Juverri, el 30% ha quedat inservible», va manifestar a mitjans d’aquest mes d’agost. Si bé durant l’any passat la meteorologia va jugar una mala passada sobretot a les parròquies altes, aquest any li ha tocat el rebre a la zona on es cultiva més tabac. De fet, només a Sant Julià es produeix el 35% del tabac del país, uns 80.000 quilos. Tot i témer futures calamarsades perquè a l’agost és quan es donen les més fortes de l’any, Sirvat va mostrar-se confiat que «si no torna a pedregar, no crec que arribem a tenir les pèrdues de l’any passat, quan la collita va ser realment desastrosa». En les mateixes dates, el director del Departament d’Agricultura, Landry Riba, va manifestar un cert optimisme en mostrar-se esperançat que «si no hi ha cap daltabaix meteorològic, la situació ha de ser bona».