Els professionals del transport, així com el conjunt de la població, està notant l’augment del preu del carburant. I aquesta tendència a l’alça de les darreres setmanes, sumada a la previsió encara de créixer, amoïna els transportistes. «Estem preocupats, perquè la pujada dels preus és molt significativa i tampoc sabem cap on ens portarà tot això ni el temps que durarà l’increment», van apuntar des de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants d’Andorra (Atmca), que van manifestar que l’augment «és evident i el patim cada dia». En una línia similar, l’Associació de Transports Públics de Viatgers d’Andorra (ATVA) també va confirmar l’impacte en el seu sector del creixement del preu del carburant, tal com va explicar el seu president, Gabriel Dallerès, si bé va puntualitzar que les companyies «no hem quantificat l’efecte que ens provoca aquest increment del preu».
Actualment, hi ha dos factors que marquen l’augment al Principat: l’increment del preu del barril de petroli, i l’entrada en vigor de la taxa verda. I en el segon cas, el Govern està buscant la fórmula per equilibrar-ne la repercussió. «Quan es va iniciar la tramitació d’aquesta llei, des del Govern ens van dir que tindrien en compte quines conseqüències provocaria als professionals del transport i que s’estudiarien compensacions», va indicar Dallerès, que va remarcar que «les darreres declaracions de la ministra Calvó al respecte van confirmar que estaven treballant aquesta qüestió perquè havien adquirit un compromís». De fet, tant l’Atmca com l’ATVA van confirmar que s’havien trobat amb l’Executiu per començar a dissenyar una solució. «En la reunió es va començar a encarar aquesta qüestió sense que quedés determinada cap actuació concreta», van apuntar des de l’associació de viatgers, mentre que l’Atmca va indicar que «estem a l’espera de rebre l’anàlisi per part del Govern de la situació i d’una proposta al sector per compensar la pujada».
Sigui com sigui, els professionals són coneixedors que «no és fàcil determinar els percentatges perquè se sumen les dues situacions», va declarar Dallerès, que va afegir que «no seria objectiu atribuir a la taxa tota la despesa de més que ara tenim pel carburant». En aquest sentit, el director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, va assegurar dies enrere que «hi ha hagut un augment al voltant del 40% des del novembre del 2020, quan estem parlant d’un impacte d’una taxa verda amb percentatges entre l’1 i el 3%», destacant doncs que la major part de l’increment està produït pel preu en origen dels carburants.
Una temporada normal
Pel que fa a l’actualitat, Dallerès, que també és gerent de Coopalsa, va indicar que «estem recuperant les xifres d’usuaris d’abans de la pandèmia», i fins i tot, va apuntar que en finalitzar el mes es podria situar lleugerament per sobre –al voltant d’un 2%–. «Estem situats en el que seria una temporada normal pel que fa a clients», va remarcar Dallerès en referència als serveis nacionals que ofereixen. No obstant això, aquesta recuperació no s’ha traslladat als ingressos de la companyia: «Pel que fa a la recaptació, encara no ens situem en les dades de la prepandèmia perquè continuem en el procés de negociació amb el Govern».
Coopalsa i Nadal, les dues concessionàries de les línies interurbanes del país, mantenen converses per definir la compensació per l’aplicació de l’abonament mensual de 30 euros. Justament ahir, la comissió de tècnica que tracta la qüestió es va tornar a reunir i es van presentar documents per part de totes les parts. A partir d’aquí, aquests informes s’hauran de posar en comú per tal de definir la possible solució a la mancança econòmica provocada per aquest títol de transport. En qualsevol cas, Dallerès es va mostrar confiat que ambdós processos de negociació, el de la taxa verda i el de l’abonament «es concretin pròximament».