Un cop finalitzada la manifestació del dissabte 5 d’abril per reclamar mesures urgents en matèria d’habitatge, els diferents actors implicats han començat a expressar les seves valoracions. La protesta, convocada per la Coordinadora per un Habitatge Digne, ha reunit segons l’organització prop de 1.500 persones -1700 segons un informe emès aquest diumenge al vespre per la plataforma- que van recórrer els carrers d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany amb crits, pancartes i consignes que denunciaven la situació límit que viu el país pel que fa al dret a l’habitatge.
La Coordinadora per un Habitatge Digne ha fet una valoració molt positiva de la convocatòria, destacant “la implicació enorme” dels participants i assenyalant que molts ciutadans que no van poder assistir, principalment per motius laborals, van mostrar el seu suport durant els dies previs. “Això ens motiva a seguir i a mantenir-nos ferms en les nostres demandes”, han expressat en un comunicat. L’organització ha anunciat també que el 13 d’abril se celebrarà una assemblea oberta per definir les pròximes accions del moviment.
Entre els primers representants polítics a valorar la mobilització hi ha Cerni Escalé, el president del grup parlamentari Concòrdia, qui ha assegurat que “valorem molt positivament el fet que la gent decideixi expressar-se públicament”. Escalé ha destacat la presència de molts joves i ha remarcat que “el nostre rol aquest dissabte era escoltar als participants”. També ha denunciat que “és incomprensible que el Govern encara permeti l’augment de preus de l’immobiliari al país, que prejudica a les famílies i a les empreses”.
Per part d’Andorra Endavant, Carine Montaner ha posat l’accent en el malestar generalitzat que es viu al país i ha recordat que la seva formació fa temps que proposa “solucions reals i assequibles”, com les cases modulars, amb lloguers que podrien oscil·lar entre els 300 i 400 euros mensuals. Segons Montaner, aquestes serien especialment útils per a joves, jubilats i famílies monoparentals. També ha defensat que “viure a casa teva no ha de ser un luxe” i ha proposat que el Govern posi parcel·les públiques a preus assequibles a disposició dels treballadors andorrans, així com la creació d’un programa per a propietaris de terrenys privats que permeti instal·lar-hi habitatge assequible.
Pel que fa a Demòcrates per Andorra, Jordi Jordana ha manifestat que “respectem el dret de manifestació” i ha afirmat que el full de ruta del Govern per fer front a la crisi d’habitatge es basa en el parc públic d’habitatges, la recentment aprovada Llei de creixement sostenible i altres mesures que compten amb el suport del grup parlamentari. Jordana ha indicat que la valoració formal de la protesta es farà en la pròxima reunió del grup.
Durant la manifestació, també es va pronunciar Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), qui va criticar el model d’inversió estrangera impulsat per l’Executiu. “S’ha creat un problema amb una llei que incentiva l’arribada de gent disposada a pagar 600.000 euros per un pis. La gent del país mai podrem arribar a fer-ho”, va declarar. Ubach va reclamar “una rectificació coherent” i va sentenciar: “Si [el cap de Govern] Xavier Espot va ser capaç de crear el problema, que sigui capaç també de resoldre’l”.