El darrer Observatori de la Infància presentat aquesta setmana alertava del baix percentatge de població menor d’edat que viu al país, un 14,8% del total. Cal remarcar que aquesta xifra s’ha anat reduint al llarg dels darrers anys des del 2010, quan la proporció d’aquest col·lectiu sobre el total de la població era clarament superior amb el 19,4%.
Més enllà de les fronteres andorranes, la situació no és molt desigual. Un exemple clar és la mitjana dels 27 països de la Unió Europea, que l’any 2022 se situava en un 18,1%. Aquesta proporció, a més, és inferior en països com Portugal (15,8%), Alemanya (16,7%), Malta (15,9%), Itàlia (15,6%) i Grècia (16,7%), mentre que a Irlanda (23,6%), França (21,3%), Suècia (21%) i Bèlgica (20%) la proporció de població menor d’edat se situa per sobre del 20%.
Val a dir que, malgrat les xifres negatives del Principat, no es tracta d’un cas aïllat. Una dada que sorprèn és que no hi ha un altre país d’Europa que des del 2012 hagi reduït de manera tan considerable el seu índex de població menor que en el cas d’Andorra. Motiu d’aquest decrement, molt probablement, estigui en la baixa natalitat que registra el país cada any, la qual és la segona més baixa del continent.
El cas més proper que tenim és el de Portugal, país veí i que ara fa dotze anys tenia una taxa del 18% i s’ha acabat reduint fins al 15,8% anteriorment citat. En el cas global de la UE, la dada s’ha mantingut al llarg del temps, i només se situa cinc dècimes per sota del registre del 2012, i Espanya, també registra una baixada de 0,7 dècimes.