Respectar la mare amb cries i la bona salut de la cabana són clau en aquest creixement històric
«Ens trobem, un any més, en un nou rècord de recompte de la cabana d’isards, tant d’adults com de cabrits. El nivell de creixement és extraordinari; les tres reserves han enregistrat els nombres més alts de la història. El país està d’enhorabona». D’aquesta manera es congratulava ahir el president de la Federació Andorrana de Caça i Pesca (Facip), Josep Maria Cabanes, després de reunir-se amb la Comissió de Seguiment de la Caça, en què es van aprovar els plans de caça de l’isard d’enguany. En total, s’han comptabilitzat 1.300 animals arreu del territori, xifra que suposa la més alta mai assolida i que, segons Cabanes, es deu al fet que d’uns anys ençà s’ha acordat per voluntat dels mateixos caçadors no abatre cabres que anessin acompanyades de les seves cries, el que ha tingut un «efecte multiplicador». Així mateix, i a l’espera que es puguin analitzar els animals un cop caçats, «no hi ha cap malaltia que els afecti i tots gaudeixen d’una molt bona salut». «Els caçadors som els primers interessats en què hi hagi molta fauna. Caçar és secundari, el més important és que la fauna es reprodueixi i estigui sana», va assegurar el president de la Facip. I és que, tal com van indicar des del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, «la dada absoluta continua demostrant la tendència a l’alça registrada els darrers anys, afavorida pel rellevant nombre de cabrits detectats enguany (327)».
D’aquest total de 1.300 isards, però, només se’n podran abatre 201 durant la Setmana de la caça de l’isard –que se celebrarà de l’11 al 18 de setembre– i 28 en el vedat de caça d’Enclar. El nombre total de captures previstes per aquest període té en compte la població d’isards en terreny cinegètic comú i en els vedats de caça de Xixerella, Sorteny i Ransol, que és d’un total de 1.007, una mica superior als comptabilitzats l’any passat (973), així com els seus índexs de creixement.
La «mare dels ous» de tot plegat és que per primera vegada el nombre total de captures permeses que es podran caçar durant la setmana de l’isard és d’un exemplar per cada colla d’un mínim de tres caçadors. «No sabem quantes colles hi haurà perquè fins ara sempre havien de ser de quatre persones; reduir-les a tres posa de manifest que es poden caçar més isards i, per tant, que s’ha gestionat bé la cabana», va assenyalar Cabanes. Una altra tendència a l’alça és la del nombre de caçadors inscrits: 625, 24 més que el 2021. «Sembla que s’han examinat força joves que han decidit unir-se al món de la caça. Això és molt important i estratègic per al sector», va observar el president de la Facip, que també va voler agrair la feina feta pel Cos de Banders en el recompte i gestió i va felicitar la ministra Sílvia Calvó «per la seva capacitat de negociar i actitud positiva» durant la comissió.
Amb tot, Cabanes no es va mostrar gens preocupat per la massificació que aquest estiu s’ha vist a les muntanyes del Principat i com aquesta pugui afectar els animals. «Estem batent rècords de turistes a l’estiu i a l’hivern i també batem el rècord d’isards. Queda demostrat que la multitud pot conviure amb la fauna a la muntanya. I tant de bo sigui així durant molts anys», va asseverar.