L’Ambaixada de França a Andorra, tot i que ha tancat ja les portes de les seves oficines, continua en actiu i prova d’això és que ha definit un programa per celebrar el Dia Internacional de la Democràcia del pròxim dissabte 15 de setembre dins les nostres fronteres. La proposta és viure una jornada de cinema i per això organitzarà la projecció d’un documental que defensa l’estat de dret i les llibertats individuals. Unicef i l’Institut dels Drets Humans d’Andorra (IDHA) també s’han unit a la causa en un any en què l’objectiu és fer entendre la importància dels nens perquè el món en aquesta matèria.
Deia Nelson Mandela que l’educació és l’arma més potent per canviar el món i en la mateixa línia es mostra l’ambaixadora, Jocelyne Cabellero: «Per entendre la democràcia cal també una tasca educativa en la formació escolar», sosté. «Els valors que transmet una societat dialogant, tolerant i que convisqui en pau s’han d’aprendre de jove», reforça des d’Unicef Marta Alberch sobre la gran clau perquè la democràcia aconsegueixi l’eterna joventut. «No hi ha millor manera de divulgar l’estat democràtic que anar a les classes i explicar els drets humans», apuntala Elisa Muxella en nom de l’IDHA.
El documental que s’exposarà, a les set de la tarda del dissabte vinent al Teatre Comunal d’Andorra la Vella, es titula Votez pour moi [Vota per mi] té una hora de durada i està dirigit per Weijun Chen, xinès –país que encara està lluny d’exaltar els valors de la democràcia– que gràcies a aquesta projecció va rebre el Gran Premi del festival Siverdocs celebrat a Washington el 2006, i que ha liderat altres projeccions sobre temes sensibles com ara la salut, la pobresa i l’accés a l’educació superior.
Votez pour moi tracta dels comicis per escollir el delegat de classe en un col·legi «Les eleccions són un punt culminant de la democràcia. Hi ha una tendència general al desenvolupament de l’abstenció en els vots, per tant aquest és un procés que requereix aprenentatge, per assentar a la societat una cultura d’igualtat», argumenta Caballero.
Unicef és part activa en tot això perquè és un acèrrim defensor de que la veu dels infants es tingui en compte, d’aquí que sigui el promotor dels consells dels infants que es celebren a les set parròquies del país: «Cal que ells aprenguin els aspectes polítics de la democràcia», assegura Alberch. Perquè ells, els nens, són el futur, els que han d’agafar el relleu i fer perdurar els valors que arrossega una sobirania popular. L’IDHA també té clara aquesta premissa i coordina regularment accions com encarregar treballs en grup sobre temes d’importància capital per als joves, com és l’assetjament o la discriminació. «Els guanyadors van anar a Estrasburg per visitar l’estament que defensa tot això i allà van entendre que per millorar el seu entorn han d’estar preparats per defensar els valors de la democràcia», resumeix Muxella.
Els col·legis dels tres sistemes educatius del Principat han rebut invitacions per als seus alumnes, però en aquest tema tothom suma; els adults també juguen el seu paper.