El Govern espanyol preveu anunciar en els pròxims dies les primeres mesures de relaxació per als més petits, però, una vegada més, la Generalitat de Catalunya s’ha avançat a l’Executiu central i ja ha desvelat que a finals de la pròxima setmana publicarà el seu pla de desconfinament per a infants. Segons va informar la Generalitat, les sortides seran limitades en el temps i per franges horàries; així mateix, els nens i nenes d’entre sis i 12 anys hauran de sortir amb mascareta, casolana o quirúrgica, i hauran de mantenir una distància de seguretat de dos metres amb els altres vianants. Amb tot, la decisió final, però, xoca amb l’única autoritat estatal i, per tant, caldrà veure com la desenvolupa el govern català. Segons va confirmar la consellera de Salut, Alba Vergés, els nens i nenes podrien sortir en un termini d’entre vuit i 10 dies si «segueix l’evolució positiva de casos» de Covid-19. Precisament ahir, Vergés va afirmar que Catalunya ja «ha arribat al pic de la pandèmia», de manera que el nombre de contagis i morts hauria de començar a abaixar.
Pel que fa al nombre total de casos a Espanya, n’hi ha 188.068, 72.963 curats i 19.478.
El primer país amb més casos positius continua sent els Estats Units, que n’acumulen 677.528, 56.134 curats i 35.394 morts. Per darrere d’Espanya, i tercer a la llista hi ha Itàlia amb 168.941 casos positius, 40.164 curats i 22.170 morts. França, per la seva banda, ha comptabilitzat 108.847 casos, dels quals 32.812 s’han curat i 17.920 han perdut la vida. A escala mundial, hi ha més de 2,1 milions de casos i quasi un milió i mig de persones han mort des de l’inici de la pandèmia a principis d’any.
Xifres dubtoses
Un dels aspectes més polèmics dels darrers dies és la verificació oficial de les xifres de víctimes, ja que diversos experts asseguren que no acaben de ser del tot certes i només suposen la punta de l’iceberg. El fet que la malaltia avanci a una velocitat superior a la de les capacitats de diagnòstic i registre suposa que moltes dades es quedin pel camí. A més, i segons publica la BBC, sobretot en els països menys desenvolupats, és molt possible que moltes proves postmortum no es realitzin o no s’inclogui en el recompte diari els padrins i padrines morts fora del sistema sanitari.
De fet, la qualitat i credibilitat de les xifres ha estat un dels arguments del president Donald Trump per justificar la possible (i polèmica) suspensió de contribució americana a l’Organització Mundial de la Salut (OMS). «La seva confiança en les dades xineses potser va causar un increment 20 vegades superior en el nombre de casos en el món», va acusar Trump.