- Altimir valora que la mesura pot comportar la pèrdua de llocs de treball
- Els agents turístics es revelen amb una campanya contra la imposició del Govern
IRENE CASASAYAS
ANDORRA LA VELLA
- David Fraissinet, president de la FACA, i Xavier Altimir, president de la CEA, ahir. Foto: ORIOL LLAURADÓ
No ha estat fins a la presentació de la campanya de comunicació que ha d’informar els consumidors sobre el tancament dels comerços durant vuit diumenges d’aquest any quan el president de la Federació d’Associacions de Comerciants d’Andorra (FACA), David Fraissinet, va trencar ahir el seu silenci vers una mesura que, segons un sondeig efectuat al sector, pot suposar una pèrdua de la facturació anual d’entre el 2 i el 3%, entre altres conseqüències.
El perjudici en els ingressos dependrà segons la zona comercial. El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, així ho va clarificar posant de relleu exemples com ara el Pas de la Casa o Santa Coloma, que adopten resultats de vendes tan significatius un diumenge a la tarda com un dissabte. A més, aquest neguit recaptatori derivarà en conseqüències directes que poden afectar amb noves pèrdues de lloc de treball dels assalariats. En aquest sentit, Altimir va manifestar que “hi ha maneres més positives per conciliar la vida laboral amb la familiar”. De fet, una d’elles ja proposada per la FACA com a moneda de canvi és adquirir el compromís per part dels empresaris d’atorgar deu dies festius als seus treballadors.
És també en aquesta línia que el representant de la CEA va valorar que “hi ha altres fórmules per arribar a un acord”. És més, Altimir és del parer que un cop el Govern va presentar l’opció del tancament dels diumenges “es va valorar, però no validar pels agents a la taula de turisme i comerç i ningú va preguntar als treballadors”.
RECOLLIDA D’ASSIGNATURES
Al seu torn, Fraissinet va explicar que “hi ha un sentiment especial per mantenir els comerços oberts, però alhora un gran respecte a les institucions i al que marca el decret”, però al mateix temps, la incoherència del mateix ha portat “moltes botigues a fer una recollida d’assignatures i molts empleats a demanar treballar durant les dates fixades”.
A deu dies del primer diumenge del calendari fixat com a tancament, l’opció d’obrir pot anar acompanyada de sancions que poden ascendir fins als 1.500 euros en cas de desobediència a l’autoritat. És a dir, que a partir de la presència dels agents de Policia es declini la recomanació de tancar. Així ho constata l’informe jurídic encarregat per la FACA. icasasayas@andorra.elperiodico.com
Per a més informació consulti l’edició en paper.